Många entusiastiska Iphone-användare uppgraderar varje eller åtminstone vartannat år och varje gång finns det en äldre Iphone över som du kanske inte vet vad du ska göra av. Många väljer att sälja sin gamla telefon, ofta på Blocket, medan andra ger bort den till släktingar. Men det finns mycket annat du kan göra, från att lämna in den på återvinning för en liten rabatt på den nya till att använda den som övervakningskamera i hemmet. Här går vi igenom sju sätt att ge din gamla Iphone ett livsmål när du inte längre använder den som, ja, telefon.

Det första du ska göra är att identifiera din Iphone-modell. Du kanske har en ännu äldre telefon i en byrålåda som du också vill återuppliva och göra något med.

Här är våra rekommendationer för det bästa du kan göra med de olika Iphone-modellerna som har släppts sedan 2007:

Olika Iphone-modeller

Första generationen, släppt 2007: Om du faktiskt har en av de allra första Iphone-enheterna som bara hade gsm eller cdma är det bästa att spara den och se om den blir ett samlingsobjekt i framtiden.

Iphone 3G, släppt 2008: En gammal klassiker. En riktig gammal goding. Vi föreslår att du behåller den som en nödtelefon eller telefon att ha ute i skog och mark så du inte riskerar din nya dyrgrip. Det är en av de mest gedigna modellerna.

Iphone 3GS, släppt 2009: Precis som Iphone 3G är den byggd lik en tank. Behåll den.

Iphone 4, släppt 2010: Apple lade nyligen ner supporten av den här, så vi kan inte rekommendera att använda den som telefon eftersom du inte kan få någon service av varken mjuk- eller hårdvara. Ge bort den eller använd den som ”Ipod” (eller något annat vi föreslår senare i artikeln).

Iphone 4S, släppt 2011: En välbyggd telefon och ett rejält kliv upp i prestanda från Iphone 4. Men den kan inte längre använda senaste IOS och kommer snart gå ur tiden. Vi föreslår användning som övervakningskamera av något slag, eller mediaspelare.

Iphone 5, släppt 2012: Den här modellen släpptes precis innan Apple utvecklade touch id. Det kan fortfarande vara en perfekt telefon för ett yngre syskon eller släkting som fortfarande inte har någon pekskärmsmobil.

Iphone 5C, släppt 2013: I princip samma sak som Iphone 5, bara lite nyare och med plasthölje.

Iphone 5S, släppt 2013: Första Iphone med touch id. Det här är en bra telefon som kan vara bra att ha till hands om du behöver en mobil som inte vore hela världen att förlora.

Iphone 6/6 Plus, släppt 2014: En riktigt bra telefon som inte saknar mycket jämfört med de senaste modellerna. Behåll som andratelefon, eller kika på vår andra förslag.

Iphone 6S/6S Plus, släppt 2015: Används av miljontals människor och fortfarande till salu jämte Iphone 7. Har dessutom hörlurskontakt...

Iphone SE, släppt 2016: I princip en Iphone 6 med samma form som Iphone 5S. Om du skaffade en och har ångrat dig vad gäller den mindre storleken kan du ha den som backuptelefon, eller kanske ge bort den till någon du verkligen tycker om och skulle uppskatta en liten Iphone.

Iphone 7/7 Plus, släppt 2016: Näst senaste modellen. Den här håller definitivt än. Men om du absolut måste köpa en 8 eller X, sälj din Iphone 7! Andrahandsvärdet är fortfarande bra. Du kan sälja den på till exempel blocket eller hos Mtorget.

Iphone 8/8 Plus och Iphone X, släppt 2017: Senaste modellen. Varför köpte du den om du funderar på att göra dig av med den?

Byt in

1. Byt in din gamla Iphone när du köper ny

Det första alternativet är kanske det enklaste och mest uppenbara: Lämna in den till butiken/operatören när du köper ny, mot en rabatt på den nya eller bara ren återvinning. Apple har ett eget inbytesprogram där du kan ge Apple din gamla Iphone (eller Ipad, Mac – ja till och med en gammal pc eller Android fungerar). I gengäld får du en liten rabatt på din nya Iphone. Det blir inga stora pengar, men bättre än att inte komma till någon nytta alls och du vet åtminstone att Apple återvinner den gamla telefonen korrekt och med minsta möjliga miljöpåverkan.

Apple lovar att återvinna vilka elektronikprodukter som helst om du tar med dem till en Apple-butik. De behöver inte ha tillverkats av Apple. För vissa Iphone-modeller och andra Apple-produkter får du ett presentkort som du kan använda för att köpa din nya Iphone eller något annat.

För riktigt gamla modeller får du ingen rabatt, men Apple kan fortfarande återvinna dem korrekt så du slipper köra till tippen.

... eller sälj den

Har du en nyare gammal Iphone så kan det kanske vara värt att sälja den istället. Till en vän, på Blocket, Mtorget, eller på annat sätt få en slant för din gamla, men fungerande Iphone.

Mediaspelare

2. Använda din gamla Iphone som mediaspelare

Ett annat alternativ för en Iphone som blivit något till åren men fortfarande fungerar bra är att använda den som mediaspelare. Iphone beskrevs i början som en Ipod du kan ringa med, så varför inte låta din gamla Iphone leva vidare som Ipod? Om du har lagom mycket ledigt utrymme behöver du inte hålla dig till bara musik utan kan lagra filmer och bilder också.

Det här kan vara ett intressant alternativ framför allt om din nya Iphone inte har jättemycket utrymme, då du kan skippa att synka musikbiblioteket till den och ha all musik på den gamla telefonen. Dessutom skonar det batteriet på den nya en aning.

Fjärrkontroll

Använd in gamla Iphone som fjärrkontroll

Många Android-enheter kan användas som fjärrkontroll till allt från stereon till en gammal tv. Iphone har aldrig haft en ir-sändare av det slaget, men med Apples Fjärrkontroll-app kan du ändå återvinna en gammal Iphone som fjärrkontroll. Det är bara att du får hålla dig till Apple TV och Itunes på Macen. För Apple TV är det ett bra sätt att kunna lägga undan den medföljande (och lätt bortslarvade) fjärrkontrollen på ett säkert ställe. Ha bara Hitta min Iphone aktivt på den så kan du hitta den om den skulle försvinna bland soffkuddarna.

Ge bort

Skänk din gamla Iphone till släkt eller vänner

De flesta av oss har haft någon yngre släkting eller ett syskon som velat använda våra Iphone mest hela tiden. Har du en gammal Iphone du inte behöver och vill göra en god gärning (till både din släkting och dig själv, som slipper oroa dig över din nya dyrgrip) kan du ge bort den. Kombinera gärna med ett rejält (kanske rent av vattentätt) skal om det handlar om riktigt små barn.

Babymonitor

Använd din gamla Iphone som babymonitor

Det finns även mer kreativa sätt att fortsätta använda en gammal avdankad Iphone. Det finns till exempel många appar på App Store (exempelvis Cloud Baby Monitor) som förvandlar telefonen till en babymonitor, komplett med realtidsvideo du kan se på en annan Iphone, eller på en Ipad eller Mac.

Olika appar har olika funktioner, till exempel rörelsedetektorer, alarm och i vissa fall till och med möjligheten att spela lugnande musik om barnet vaknar.Med tanke på att fristående babymonitorer kan kosta flera hundra kronor kan en gammal Iphone och ett enkelt stativ vara ett mycket billigare alternativ.

Övervakningskamera

Använd din gamla Iphone som övervakningskamera

Om du inte har en bebis att hålla koll på kanske du kan använda telefonen som övervakningskamera. Du kan placera telefonen strategiskt för att till exempel vaka över din dator eller dyra stereoanläggning. Allt du behöver är ett sätt att hålla den upprätt och ansluten till en laddare, samt en app (till exempel Presence, som är gratis).

Tänk bara på att du inte får använda övervakningskameror utomhus eller i utrymmen dit allmänheten har tillträde, sådan användning faller under kameraövervakningslagen.

Spara

Så håller du liv i din gamla Iphone: Spara den som reservtelefon

Om inga av de tidigare alternativen faller dig i smaken kan du alltid lägga din gamla Iphone på ett säkert ställa, till exempel i ett kassaskåp, och spara den som ett slags backuptelefon. Om du (usch och fy) skulle bli bestulen på din nya fina telefon, eller förlora den på annat sätt, kan du då snabbt och enkelt återställa från din senaste backup till den gamla telefonen och ha den tillfälligt tills du ersatt den nya.

Översättning: Anders Lundberg