Specialeffekter i Meddelanden

Vi fick nyligen ett mejl av en läsare som var lite konfunderad. Läsaren hade uppdaterat sin Iphone till IOS 10 men Meddelanden hade inte de nya häftiga effekter som Apple har gjort mycket reklam för: Bakgrunderna med fyrverkerier, ballonger och annat, samt större och mindre text och så vidare.

Första tanken var så klart: Har både läsaren och mottagaren Imessage? För utan det går det inte att använda de nya funktionerna.

Men om det inte är det, vad kan det vara då? Ibland har Apple högre systemkrav för vissa nya funktioner i en ny version av IOS, så att en äldre telefon kan installera systemet men ändå inte får tillgång till just den funktionen. Nyheterna i meddelanden hör dock inte till dessa utan ska funka på alla enheter.

Inställningarna

Vad det istället visar sig gälla är om funktionen Minska rörelse har aktiverats. Det är en funktion som funnits sedan IOS 7 och bland annat gör att många av de små animationer som vanligtvis piffar upp gränssnittet försvinner. Det gäller till exempel den så kallad parallaxbakgrunden på hemskärmen.

Men Minska rörelse tar även bort alla specialeffekter i Meddelanden.

Så om du undrar vart Osynligt bläck och de andra effekterna har tagit vägen kan du öppna Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel -> Minska rörelse och se till att funktionen inte är aktiverad.