Så installerar du: Ersätt OS X/Mac OS

Att köra Linux i en virtuell maskin är ett perfekt sätt att testa det alternativa operativsystemet, men om du har använt Linux ett tag – eller har en Mac som är så uråldrig att det helt enkelt har blivit ditt enda alternativ – kanske du vill ta bort Mac OS/OS X och bara köra Linux. Det frigör resurser och gör allt snabbare.

Att installera Linux på Mac är inte riktigt lika enkelt som på en gammal Windowsmaskin, och du behöver göra ett par små ändringar i installationsprocessen. Du behöver till att börja med ett usb-minne på minst 8 gigabyte. Du behöver också tänka på backup av eventuella viktiga filer från Macen eftersom Linux helt kommer ersätta Macens gamla operativsystem. (Vi rekommenderar inte att du försöker installera båda systemen på olika partitioner eftersom de använder olika filsystem och vi har sett många rapporter om problem. Om du ändå envisas finns en guide här.)

Vi ska också påpeka att du kommer bli av med OS X:s återställningspartition, så att återgå till OS X/Mac OS blir en mer invecklad process än normalt (du måste skapa en installationspinne för systemet på en annan Mac).

Etcher

Så här tar du bort OS X/Mac OS och installerar Linux:

 1. Ladda ner din utvalda Linux-distribution. Vi rekommenderar Ubuntu 16.04.4 LTS om du aldrig har testat Linux innan (eller en senare version om det har släppts än efter att den här artikeln publicerades).
 2. Ladda ner och installera programmet Etcher.io som används för att flytta .iso-filens innehåll till usb-minnet.
 3. Öppna Etcher och klicka på inställningsikonen uppe till höger. Kryssa i Unsafe Mode och klicka Yes, Continue följt av Back.
 4. Klicka Select Image och markera din .iso-fil (i vårt fall ubuntu-16.04.1-desktop-amd64.iso).
 5. Anslut usb-minnet. Tänk på att den kommer raderas så spara eventuella filer på den med Finder innan du går vidare.
 6. Klicka Change under Select Drive. Titta i listan och välj den vars storlek matchar ditt usb-minne. Det bör vara /dev/disk1 om du bara har en hårddisk/ssd i Macen, men kan också vara /dev/disk2, /dev/disk3 eller högre siffror om du har flera hårddiskar i till exempel en gammal Mac Pro. Var extremt försiktig, om du väljer fel kommer du oåterkalleligt radera den disk du valde!
 7. Klicka Flash. Vänta tills den är klar och mata ut minnet om du har gjort stegen hittills på din vanliga Mac och inte den du ska installera Linux på.
 8. Stäng av den Mac du ska installera Linux på och anslut usb-minnet.
 9. Starta gammelmacen och håll nere alt-tangenten.
 10. Välj EFI Boot från listan och tryck retur.
 11. Du når strax en svartvit skärm med alternativen Try Ubuntu och Install Ubuntu. Välj inget av dessa utan tryck på e-tangenten för att redigera boot-inställningar.
 12. Redigera raden som börjar med Linux och lägg till ”nomodeset” (utan citattecken) efter ”quiet splash”. Hela raden ska vara så här: linux /casper/vmlinuz.efi   file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper quiet splash nomodeset -- (se även skärmdumpen nedan.)
 13. Tryck F10.
 14. Ubuntu startar nu i testläge.
 15. Dubbelklicka på Install Ubuntu.
 16. Välj engelska eller svenska och gå vidare.
 17. Välj alternativet ”Install this third-party software” och klicka Continue.
 18. Välj ja på frågen om /dev/sdb.
 19. Välj ”Erase disk and install Ubuntu” och gå vidare.
 20. Se till att Select Drive visar den hårddisk du ska installera på. Klicka Install Now och klicka vidare.
 21. Välj din plats på kartan och gå vidare.
 22. Välj tangentbordslayout och gå vidare.
 23. Välj namn och lösenord för ditt användarkonto.
 24. Gå vidare så installeras Linux.
 25. När den är klar kan du logga in med det namn och lösen du valde.
Installera Linux

Sen är det bara att testa dig fram och se vad Linux går för. Vill du ha hjälp med att till exempel lära dig hur apt fungerar (som används för att enkelt installera nya program och allt de kräver, ungefär som Homebrew för Mac OS) kan du bland annat kika på Ubuntus officiella hjälpsidor, Ubuntu Sverige och även googla dig fram. En bra början är sedan att installera vanliga program du kan ha nytta av, som Firefox eller Chrome, Dropbox, VLC och kanske rent av Steam om du vill spela ett spel eller två (vilket kan fungera bättre i Linux än Mac OS tack vare mer moderna versioner av opengl).

Översättning: Anders Lundberg