Så väljer du rätt version av Linux

Det första du måste göra innan du kan förvandla din gamla avdankade Mac till Linuxmaskin är att välja en version av Linux, och det finns många att välja mellan. Vilken som passar dig bäst beror delvis på vad du har tänkt använda datorn till och hur du gillar att jobba. Här är några populära alternativ:

 • Ubuntu. Det här är det mest populära valet bland nybörjare, och använder ett grafiskt gränssnitt kallat Unity som påminner mycket om Mac OS. Det är förmodligen det bästa valet om du inte har en aning om var du ska börja.
 • Linux Mint. Har ruskat om Linuxvärlden ordentligt den senaste tiden och är ett riktigt bra alternativ till Ubuntu. Du kan välja mellan en rad grafiska gränssnitt (Cinnamon och Mate är mest populära). Medan Unity känns som Mac OS känns Mint mer som Windows.
 • Kubuntu. Det här är Unity, men med ett grafiskt gränssnitt som heter KDE Plasma. Anses allmänt som ett mer kraftfullt alternativ och har definitivt fler funktioner.
 • Debian. Är lite krångligare att installera och komma igång med än Ubuntu och Mint. Men Debian har många funktioner och används väldigt ofta i servrar.
 • Fedora. Brukar ligga på fronten i teknikutvecklingen och du hittar ofta funktioner här som senare dyker upp i andra Linuxversioner och till och med i Mac OS ibland. Men den är kraschbenägen och inte perfekt för nybörjare.

Vi föreslår att du börjar med att testa Ubuntu, men det är ganska lätt att installera alla de olika versionerna av Linux och det finns inget som hindrar att du testar två eller eller fler varianter innan du bestämmer dig för en.

Så installerar du: Virtualiseringsprogram

Det absolut bästa sättet att installera Linux på Macen är att använda virtualiseringsprogram, det vill säga Virtualbox, Parallels Desktop eller Vmware Fusion. Eftersom Linux klarar att köras på riktigt gammal hårdvara kommer det inte vara något problem att köra i en virtuell maskin ovanpå OS X.

Installera med Parallels Desktop

Virtualbox är gratis, men Parallels och Vmware är kraftfullare och bättre optimerade med fler funktioner. Båda programmen har demoversioner du kan testa för att se om du trivs och om det fungerar bra på din Mac.

Så här gör du för att installera Linux med Parallels Desktop (men det fungerar ungefär likadant i de andra programmen):

 1. Ladda ner en Linux-distributionsfil. Det är en fil med ändelsen .iso. För Ubuntu hittar du filen du behöver här.
 2. Öppna Parallels Desktop och välj File -> New.
 3. Välj Install Windows or another OS from a DVD or image file, och tryck Continue.
 4. Parallels hittar automatiskt alla kompatibla iso-filer, åtminstone så länge din nedladdade iso-fil ligger i Hämtade filer. Markera den och klicka Continue.
 5. Fyll i de fält programmet frågar efter (namn, användarnamn och lösenord för ditt adminkonto i Linux) och gå vidare.
 6. Filen som hyser din virtuella maskin hamnar som standard i din användarmapp. Om du vill ändra plats kan du göra det, annars klickar du bara vidare.

När Parallels är klar med installationen kommer den förmodligen köra igång Linux-maskinen automatiskt, annars kan du bara välja den i listan och dubbelklicka.