Linux är ett intressant och mindre välkänt operativsystem, även om de flesta läsare nog har minst ett hum om vad det är. I den dualistiska världen där du antingen har Windows eller Mac sitter Linux vid sidan av och driver kraftfulla servrar och används för programutveckling.

Det finns många goda skäl att vara intresserad av Linux. Linux har precis som Mac OS ett arv från Unix (eller i alla fall en Unixklon kallad GNU). En del Linux-varianter, som Ubuntu Unity, har ett grafiskt gränssnitt som påminner om Aqua i Mac OS.

Linux är också extremt mångsidigt, utvecklat för att kunna köra allt från mobiltelefoner till superdatorer. Det gör systemet perfekt för gamla datorer, som en gammal Macbook i vit plast eller annan äldre Apple-maskin. Dessa kan inte längre köra de senaste versionerna av OS X och definitivt inte nya Mac OS Sierra. Men de kan köra senaste versionen av Ubuntu utan problem.

Linux på Mac

Att många utvecklare gillar Linux är lätt att förstå. Mac OS är på många vis bättre än Windows för programmering, men Linux är ännu mer utvecklarvänligt.

Eftersom det baseras på öppen källkod delas ny kod enkelt och program och olika lösningar är oftast bara ett snabbt ”apt” ifrån dig (oroa dig inte, du lär dig snart vad apt är).

Apples Macar blir utmärkta Linuxmaskiner. Du kan installera Linux på alla Macar med Intelprocessor och om du håller dig till de stora versionerna (”distributionerna” som det kallas i Linuxvärlden) kommer installationen gå smidigt.

Du kan till och med installera Ubuntu Linux på en powerpc-Mac (gamla Powermac G5, Powermac G4, Powerbook G4 och andra Macar från tiden innan övergången till Intel). Och vi menar inte gamla versioner av Linux utan Ubuntu 16.04 (ja till och med betan av 16.10). Det finns ganska många användare med Powermac G5-torn som vill använda dem som servrar och behöver ett system med de allra senaste säkerhetsfixarna och moderna serverprogram, och därför hålls det liv i dessa byggen.

Ubuntu Linux i virtuell maskin