Fejka mörkerläge på Iphone och Ipad – så gott det går

Trots att TV OS fick ett mörkerläge har IOS fortfarande inte fått tillgång till det. Om du stör dig på Iphone och Ipads ljusstarka skärmar i nattmörkret finns det som tur är ändå en del du kan pröva.

Färgfilter

IOS 10 har fått en rad färgfilter i Hjälpmedel -> Skärmhjälpmedel. Dessa kan bland annat användas av apputvecklare för att testa hur en app kommer te sig för personer med olika typer av färgblindhet, men du kan också använda varianter färgton för att ge skärmen en extremt gul ton – mycket starkare effekt än med Night Shift – och därigenom göra ögonen mindre trötta.

Inverterade färger

Invertera färger är en annan funktion i Skärmhjälpmedel som helt enkelt inverterar alla färger på skärmen. Det gör inte att allt innehåll blir mörkare, men appar som huvudsakligen är text på ljus botten och inte har så många bilder fungerar nästan som ett äkta mörkerläge.

Minska vitpunkt handlar inte, som du kanske kunde gissa, om att göra färgerna varmare. Istället handlar det om att minska kontrasten så att ljusa färger inte är lika intensiva medan mörka är som vanligt. Ungefär som att använda Photoshops Nivåer och minska nivån för vitt alltså. Skillnaden mot att bara sänka ljusstyrkan är att det går bättre att läsa och fortfarande se innehållet. Du kan självklart kombinera båda för att mörka allt mer än vad bara låg ljusstyrka mäktar med.

Svagt ljus

Zoom med svagt ljus
En annan sak du kan göra är att aktivera zoomfunktionen i Hjälpmedel och ställa in den på att inte zooma skärmen alls men däremot aktivera filtret Svagt ljus. Genom att ställa in trippelklick på hemknappen att aktivera zoom kan du på så sätt snabbt aktivera ett extra mörkt läge för lite nattsurf eller annat i mobilen. Hur du aktiverar och ställer in det här kan du läsa mer om här.

Tecken på att Apple utvecklar mörkerläge även för Iphone och Ipad – och djupare integration i Mac OS

De flesta förväntade sig att IOS 10 skulle få ett mörkerläge, men så blev alltså inte fallet. I IOS 9.3.2 kunde du be Siri, på engelska: ”turn on dark mode” och få svaret att Siri inte ”kan ändra den inställningen”.

I IOS 10 får du istället ett svar som visar att Siri verkar förknippa ”dark mode” med appen Hem och Home Kit.

Mörkerläge på IOS

Men utvecklare har hittat tecken på att Apple åtminstone jobbar på ett riktigt mörkerläge. Andy Wiik har publicerat bilder på både Meddelanden och Settings i mörkerläge. Det lyckades han med genom att hacka IOS 10-simulatorn från Xcode, där det går att ändra en del dolda inställningar, till skillnad från på en Iphone eller Ipad där Apples olika skydd gör det omöjligt.

Wiik har även hittat en dold sjätte knapp längst upp i Kontrollcenter som han gissar är till för att slå av och på mörkerläget.

Andra utvecklare och designers har föreställt sig hur IOS mörkerläge kommer ge många fler appar samma behandling som Ibooks har när systemet känner av att du är i ett rum med svagt ljus, där en del färger inverteras och allt blir mörkare.

Apple har byggt in funktioner i Mac OS som gör det enkelt för utvecklare att bygga program som använder mörkerläge. Idag finns inget sätt att få programmen att växla läge utifrån inställningen för mörkerläge i Systeminställningar, men det är inte svårt att tänka sig att Apple kan lägga till stöd för det i till exempel Mac OS 10.13.

Mörkerläge i Safari

Här är ett förslag på hur det kan se ut. I det här fallet har Safari ändrats för att använda mörkerläge.