Vi börjar med en förvarning: Iphone har inget mörkerläge – än så länge. Det finns flera funktioner i Hjälpmedel du kan utnyttja för att göra Iphone (och Ipad) mindre störande i miljöer med väldigt lite ljus, men tills vidare är mörkerläge reserverat för Mac och Apple TV.

Mac OS och TV OS har båda nu för tiden en funktion vi kan kalla mörkerläge (Dark Mode på engelska), som gör stora ändringar i färgsättningen på gränssnitten i de båda systemen. Syftet är att göra upplevelsen i mörka rum och på natten bättre, men de ser även rätt coola ut.

Aktivera i Mac OS

Så aktiverar du mörkerläge på Mac

Apple har lagt mörkerläget för Mac OS i Systeminställningar. Öppna panelen Allmänt och kryssa i Använd mörk menyrad och Dock. Det aktiverar genast mörkerläget utan att du behöver starta om eller något annat.

Här är förändringarna med mörkerläget aktiverat:

Dock

Dock
Den genomskinliga bakgrunden på Dock betydligt mörkare. Om du ctrl/höger-klickar på ett program, fönster eller trave blir kontextmenyn som dyker upp också mörk med vit text istället för ljus med svart text.

Menyraden

Menyraden
Hela menyraden och dess menyer byter från ljus bakgrund och svart text till mörk, nästan svart, bakgrund och vit text. De flesta ikoner till höger och Apple-ikonen till vänster inverteras också. Det gäller inte bara Apples egna utan även många tredjepartsprogram som Dropbox, Skype, Istat Menus och 1Password.

Inverterade ikoner

Programstöd
De mörka menyerna fungerar oavsett vilket program du använder, eftersom menyraden är en process som styrs av systemet och bara fylls på med innehåll från de olika programmen. Vissa tredjepartsprogram har egna mörkerlägen som mörkar ner gränssnittet i till exempel verktygsfält, men dessa aktiveras inte automatiskt om du kryssar i Använd mörk menyrad och Dock.

Andra delar av systemet påverkar idag inte av mörkerläget. De halvtransparenta sidopanelerna i till exempel Safari, dialogrutor och annat som kunde ha passat att göra mörkare har kvar sitt vanliga utseende.

En del Macanvändare använder mörkerläget hela tiden. Vissa gillar utseendet och andra tycker om hur det sätter fokus tydligare på innehållet i de öppna fönstren (ungefär som de flesta fotohanteringsprogram idag har mörka gränssnitt för att få dina bilder att framträda tydligare).

TV OS

Så aktiverar du mörkerläget på Apple TV

Med TV OS 10 har mörkerläget tagit klivet från Mac OS till Apple TV. Mörkerläget på TV OS byter ut det vita gränssnittet mot en huvudsakligen mörkgrått och svart. Skillnaden på en stor tv i ett mörkt vardagsrum är mycket större än på en liten Macskärm på skrivbordet med lamporna tända och vi tror att du kommer älska det.

Så här aktiverar du det:

  1. Tryck på Inställningar.
  2. Välj Utseende.
  3. Välj Mörkt.

Det är svårt att bli lättare än så.