Aqua ska tydligen vara världens minsta hörlursförstärkare. Det står i alla fall i den beskrivning som följer med den 18 gram lätta pjäs som vi mottagit för hårdtest. Och den kommer alldeles rätt i tiden, även om du inte är audiofil. Iphone 7 släpptes som bekant för dryga månaden sedan och saknade 3,5 mm-jack – något som fått mången Apple-fan att törna. Med Aqua får du nämligen både bättre ljud och möjlighet att nyttja dina gamla, hederliga hörlurar.


Läcker design

Vårt första intryck av Aqua är att den är förbaskat snygg. Enheten är liten, väldesignad med läckert aluminiumhölje och levereras med en miniväska av läder för att skydda den från väder och vind. Även installationen ger ett gott intryck; allt som krävs är att den pluggas in i Iphones lightning-port och sedan kopplar man in hörlurarna i det 3,5 mm-jack som sitter på andra sidan.

Vi har primärt testat Aqua med Spotify Premium i två olika miljöer – hemma i en ljuddämpad lägenhet och ute i Göteborgs kollektivtrafik. Med oss hade vi även ett par Bose in-ear-hörlurar i premiumsegmentet. Av våra tester att döma presterar Aqua som bäst i hemmamiljö utan störande sus och brus från omgivningen.


Ger ett något bättre och varmare ljud

Detta gäller främst för in-ear och hörlursförstärkaren fungerar något bättre, och föga förvånande, med omslutande kåpor. Ljudet - som skeppas via Lightning-porten - är något tydligare och varmare än när vi kör hörlurarna direkt via 3,5 mm-jacket, och både bas och sång förstärks utan att för den sakens skull öka i diskant.

Med Aqua framträder även detaljer i musiken som inte går att få via den analoga porten, vilket lär uppskattas av de användare som är petiga med bra ljudmix. Detta tack vare att den kör i 24bit med 192kHz jämfört med 3,5 mm-portens inbyggda DAC på 16bit och 48kHz.

Det märks även att Aqua är en lättviktare. Då den som sagt har en vikt på 18 gram, så känns den knappt av när vi är ute och rör oss i stadsvimlet. Dess minimala storlek gör även att Aqua tillverkats för att inte vara beroende av en extern strömkälla utan istället förlita sig på Iphones batteri.

Här är det lätt att tro att batteriet i ens telefon ska åka på soppatorsk snabbare, men hörlursförstärkaren är även energieffektiv och drar inte många extra procent. Vi behöver inte ladda telefonen oftare än innan vilket så klart är uppskattat. En negativ aspekt dock är att Aqua förlänger hörlurssladden vilket kan orsaka onödig irritation ifall man äger hörlurar som redan har en lång sladd.


Osmidigt med längre sladd

Då Aqua är kopplad via Lightning-porten så försvinner också dessvärre hörlurarnas volym- och pausa-funktionalitet. Istället får vi förlita oss på den knappsats som sitter på själva förstärkaren vilket inte alltid är särskilt smidigt, speciellt inte om den knölats ner i jackfickan.

Själva prislappen är heller inte särskilt trevlig. För 1 000 kronor får du en smärre förbättring ljudmässigt och det är helt enkelt inte värt det för den vanliga användaren. Om du är ute efter en adapter som ger din Iphone 7 en 3,5 mm-port finns bättre alternativ, men den som är ljudintresserad så kan den ändå vara värd ett köp. Få hörlursförstärkare kan mäta sig med Aqua i ren storlek och smidighet och det i sig lyfter betyget ett par snäpp.


Fakta: Aqua

Funktion: Dac och hörlursförstärkare, som dessutom ger Iphone 7 ett hörlursuttag
Tillverkare: Nexum
Vikt: 18 gram
Mer info: Digilive
Pris: Cirka 1 000 kr 

plus

Läcker design
Lätta att installera
Låg vikt
Drar minimalt med batteri
Ger något bättre bättre ljud
Fungerar som 3,5 mm-adapter

minus

Dyra
Nischad produkt för kräsna entusiaster
Ljudkontrollen på hörlurarna slutar att fungera

Betyg: 4 av 5

Fakta

Funktion: Hörlursförstärkare och adapter för 3,5 mm-hörlurar
Tillverkare: Nexum
Vikt: 18 gram.
Systemkrav: Iphone med Lightning-kontakt eller Android med micro-USB
Pris: Cirka 1000 kronor