Mac lösenord

För några år sedan lade Apple till en ny funktion i en uppdatering av vad som då hette Mac OS X, som verkade kunna förenkla för Macanvändare genom att minska antalet lösenord du måste lägga på minnet. När du ställde in en ny Mac (eller senare i Användare och grupper-inställningarna) kunde du välja att använda ditt Icloud-lösenord för att logga in på Macen istället för ett separat lösenord.

Idén var att minska minnesbördan och slå ihop två funktioner som ändå ligger ganska nära varandra. Eftersom bara det ena var för en onlinetjänst var den ökade risken inte så stor, och för den som valde ett starkt lösenord kunde det vara en vettig kompromiss.

Från och med El Capitan version 10.11.4 har Apple tagit bort möjligheten att aktivera funktionen, men den har inte försvunnit helt så den som redan hade den kan fortsätta använda den.

Aldrig mer
Den här dialogen kommer du inte se igen, sedan funktionen togs bort i OS X 10.11.4.

Flera användare som även har en Apple Watch och har installerat Mac OS Sierra har dock stött på ett problem. Sierra har en funktion för att låta Apple Watch låsa upp en Mac, men det kräver att du har aktiverat tvåfaktorautentisering, vilket i sin tur kräver att du inte har tvåstegsverifiering aktiverat.

Skillnaden mellan tvåstegsverifiering och tvåfaktorautentisering har vi beskrivit här.

Problemet är att om du har använt Icloud-lösenordet för Macen och försöker aktivera tvåfaktorautentisering efter att ha stängt av tvåstegsverifiering kommer du bli ombedd att välja att nytt lösenord för ditt användarkonto på Macen. Vilket kan förvåna, om du inte har tänkt på att du använder den här gamla funktionen.

Tvåfaktorautentisering är en sådan stark förbättring av säkerheten på Icloud att vi rekommenderar alla som har flera Apple-prylar att aktivera funktionen även om det kan vara lite bökigt att lära sig och använda två olika lösenord.