En gammal klyscha säger att den bästa kameran är den du har med dig. Lyckligtvis är Iphone 7 Plus en riktigt bra kamera, ack vare dubbla linser och det nya porträttläget som kommer med uppdateringen till IOS 10.1 (ännu ej släppt).

Vår fotograf Adam Patrick Murray var oerhört angelägen om att se vad som kan åstadkommas med en Iphone 7 Plus, så vi anlitade modellen Alina Lee för att ta samma sorts bilder som han normalt använder sin systemkamera (Sony A7R II med ett 50-millimetersobjektiv från Canon) till.

Först och främst bör det påpekas att porträttläget är en funktion som fortfarande betatestas, så resultatet kan bli lite annorlunda när det väl är dags för den skarpa versionen av IOS 10.1. Med det sagt är vi ändå ganska imponerade av bildkvaliteten.

Vi började inomhus med svagt ljus, ställde oss en bit ifrån modellen och tog både en vanlig bild och en bild med det nya porträttläget. I det sistnämnda fallet används telefoto-objektivet som har ett bländarvärde på 2,8 och som saknar optisk bildstabilisering. Lite brus syns, men för att vara ett inomhusfoto är resultatet riktigt bra.

Obs! Tryck på bilderna för att se en större version. 

Svag belysning inomhus

Nästa bild är tagen under samma förutsättningar, men här står vi närmare modellen. Vi kan se på bilden till höger att en del av håret har blivit lika suddigt som bakgrunden, vilket inte är avsikten. Å andra sidan är huden slätare, så det finns både för- och nackdelar med porträttläget.

Svag belysning inomhus närbild

Vi kan i alla fall konstatera att ljuset är för svagt för att ge ett riktigt bra resultat, så vi bestämde oss för att fotografera med lite mer ljus.

Apple iPhone 7 Plus 128GB Pris vid test: 9890 kr.

Bästa pris just nu: 5819 kr