Swift Playgrounds är en ny Ipad-app som lär ut Apples moderna programmeringsspråk Swift.

Vi testar Swift Playgrounds: Äntligen programmering på riktigt

Appen är framför allt tänkt för barn, och gör det enklare och framför allt roligare att lära sig koda. Självklart finns det inget som hindrar vuxna från att använda appen och ta den kanske roligaste och enklaste vägen till att förstå programmering. I den här artikeln går vi igenom hur Swift Playgrounds fungerar och används.

Craig Federighi, Apples mjukvarudirektör, sa så här när han presenterade appen:

– Alla borde ha en möjlighet att lära sig koda. Över 100 skolor i hela världen har redan anmält sig för att lägga till Swift Playgrounds i sina läroplaner och vi väntar med spänning på vad deras elever kommer skapa.

Swift Playgrounds

Vad är Playground?

De som redan utvecklar eller har kikat på Xcode känner igen uttrycket Playground, eftersom Xcode redan har något som kallas så här för att testa och leka med Swift-kod. Precis som i Xcode är Swift Playgrounds en plats där du kan experimentera med kod.

Men Swift Playgrounds för Ipad går långt bortom Xcodes Playground. Bland lektionerna finns bland annat ett interaktivt 3d-spel där du styr en varelse på jakt efter juveler med hjälp av Swift-kod.

Din karaktär i spelet heter Byte och är en stor, orange, enögd varelse med gula shorts (den påminner lite om Earl från 90-talskulspelet Toajam & Earl). Du styr Byte genom att programmera olika rörelser, som moveForward() och turnLeft(). Efter hand lär du dig även använda flödeskontroll som loopar och villkorssatser (if...then). Ju längre du kommer desto mer avancerad blir koden du lär dig och använder.

Efter att ha gått igenom alla banor kan du även experimentera vidare och bygga egna enkla appar direkt i Swift playgrounds. Dessa kan utnyttja funktioner i Ipads hårdvara, som kamera, mikrofon, pekskärmen och accelerometern.

Lektioner
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning