Mission Control

Ibland kan ett program på Macen få för sig att låsa sig så att du inte kan stänga dess fönster. Itunes, till exempel, gillar att visa dialogrutor som kräver ett svar innan du får göra något annat, och den dialogrutan hamnar gärna på ett annat skrivbord eller en annan skärm om du har flera skärmar.

Tips: Så slipper du ringsignaler på alla dina Apple-prylar samtidigt

I andra fall gör det låsta fönstret att hela datorn, eller en av dina skärmar, verkar helt låst. Ett exempel en av våra kollegor nyligen upplevde var Snapz Pro, ett program som uppenbarligen inte fungerar smärtfritt med Mac OS Sierra eftersom det efter uppdateringen fyllde en skärm och vägrade stängas.

Vanliga knep hjälpte inte, men efter att ha kliat sig i huvudet en bra stund råkade han på svaret: Mission Control.

Genom att aktivera Mission Control (F3 på moderna bärbara Macar) visas alla virtuella skrivbord på Macen, och då kunde han skapa ett nytt virtuellt skrivbord och flytta Snapz Pro-fönstret till det. Sedan gick det att se och stänga den lömska dialogruta som hade låst skärmen.

Det här är något en del Macanvändare har vant sig vid och använder som ett vanligt knep för att lösa allehanda problem med fönsterhanteringen i olika Macprogram. Det kan vara ett bra knep att lägga på minnet med andra ord, även om du inte drabbas av just ett låst Snapz Pro-fönster.