Siri

Siri har numera fått en egen inställningsmeny som du når direkt från Inställningars huvudmeny. Att det blev av nu beror förmodligen på en av de stora nyheterna i IOS 10: Siri har stöd för tredjepartsappar. Inställningarna för det ligger i undermenyn Appsupport och här kryssar du i de appar som du vill ska ha tillgång till Siri (eller tvärt om, egentligen).

Om du aktiverar en app kan du använda Siri för att till exempel beställa en Uber eller ringa någon med Viber. Eftersom det är Apples servrar som hanterar förfrågningarna innebär det inte att du skickar mer data till apputvecklarna.

Telefon

Telefon

Som vi skrev ovan har sim-pin flyttat tillbaka hit efter att ha flyttats till Mobilnät i IOS 9. Med en sim-pin kan du skydda ditt sim-kort om någon skulle stjäla telefonen och ta ut kortet för att snabbt göra en massa sms-betalningar eller liknande.

Kartor

En av apparna som har gjorts om mycket i IOS 10 är Kartor, och det innebär att det finns flera nya saker att hålla koll på dess inställningar. Till att börja med kan du välja vilket transportmedel som ska vara standard för vägbeskrivningar.

Kartor

Läs mer: Efter alla fiaskon – därför har IOS 10 gjort Apples Kartor värd en andra chans

I undermenyn Körning och navigering hittar du alternativ för att undvika vägtullar och motorvägar, att visa en kompass medan du navigerar, och hur röstinstruktionerna ska förhålla sig till övriga ljud på enheten. Normal, som är förval, innebär att instruktionerna läses upp med den inställda volymen medan övriga ljud får sänkt volym under pågående instruktion.

Med Låg volym spelas ljuden upp med samma volym, vilket kan göra det svårt att höra instruktionerna om du spelar musik eller annat. Hög volym betyder att övriga ljud sänks och instruktionerna spelas upp med högre volym än den inställda. Längst ner finns även en inställning för att helt pausa tal, alltså till exempel podcaster och ljudböcker.

Under Kollektivtrafik kan du bocka ur olika färdmedel, men det har bara betydelse i de städer där Kartor har stöd för kollektivtrafik.

Kartor

I sektionen Tillägg kan du stänga av och slå på tillgång för tredjepartsappar med koppling till Kartor, som Uber och Opentable. Genom att ge skjutsappar som Uber tillträde kan du hitta och beställa en bil direkt i Kartor utan att behöva öppna appen i fråga.

Visa plats för parkeringen gör att Kartor lägger på minnet var du ställer bilen, om du har telefonen ansluten via Carplay eller bluetooth.

Översättning: Anders Lundberg

Sida 3 / 3

Innehållsförteckning