Icloud Drive

Med Mac OS Sierra får Icloud Drive möjligheten att inkludera mapparna Skrivbord och Dokument i det som automatiskt synkas till molnet. Enligt Apple är det i dessa de flesta användare lägger majoriteten av sina filer utanför program som Bilder, som har sin egen Icloud-synkning. För den som har mer än en Mac eller ofta behöver komma åt filer från Macen ute på språng kan det här vara väldigt praktiskt.

Om du vill förlita dig på den nya funktionen är det viktigt att du har lagom mycket utrymme på ditt Icloud-konto. Om du har 1 gigabyte filer i Dokument tar det upp så stor del av ditt tillgängliga utrymme, och eftersom Apple bara ger 5 gigabyte för gratiskonton kan det snabbt fyllas till brädden. Som tur är kostar det inte längre en förmögenhet att skaffa en rejäl pott.

Här är priserna:

  • 5 gigabyte: Gratis
  • 50 gigabyte: 9 kronor/månad
  • 200 gigabyte: 29 kronor/månad
  • 1 terabyte: 89 kronor/månad
  • 2 terabyte: 179 kronor/månad
Mer utrymme

Sämsta köpet är med andra ord 2 terabyte, eftersom det faktiskt kostar en aning mer per gigabyte än 1 terabyte. Om du mest har Dokument och Skrivbord till vanliga dokument och inte filmprojekt eller annat rejält utrymmeskrävande kommer förmodligen 50 gigabyte räcka väldigt långt och om du inte använder Icloud för backup av IOS-enheter kanske du rent av klarar dig med gratiskontot.

Så aktiverar du synkning av Dokument och Skrivbord

Öppna Systeminställningar och välj Icloud-panelen. I listan till höger som dyker upp ska du sedan klicka på knappen Alternativ till höger om Icloud Drive. Då dyker ett panelfönster upp med kryssrutor för olika program som vill synka sina filer med Icloud Drive. Längst upp i listan ser du en Finder-ikon för alternativet Mapparna Skrivbord och Dokument. Kryssa i rutan till vänster för att aktivera synkningen av de mapparna.

Aktivera synkning

Synkningen påbörjas direkt när du klickat Klar, och hur lång tid det tar beror så klart på hur mycket data du har i mapparna och hur snabb din uppkoppling är.

Så fort du aktiverar den här funktionen flyttas Icloud Drive, Skrivbord och Dokument till en egen sektion i Finders vänsterspalt med rubriken Icloud, istället för att ligga under Favoriter.

På webben

Så kommer du åt filerna från webben

Precis som filer för enskilda program kan du se och hämta filer ur Dokument och Skrivbord via Iclouds webbgränssnitt. Logga in på icloud.com och välj Icloud Drive så visas mapparna tillsammans med mapparna för program som Pages och Textredigering.

Du kan både ladda ner filer från mapparna till en dator du inte är ansluten till Icloud på, och ladda upp nya filer direkt via webben så att de automatiskt synkar till datorn där hemma. Om du raderar en fil på webben försvinner den även från Macen.

IOS

Åtkomst på IOS

Om du har aktiverat Icloud Drive på din Iphone eller Ipad kan du även komma åt Dokument och Skrivbord därifrån. Du kan visa filtyper som IOS har stöd för direkt i appen – till exempel bilder, pdf:er, Office-dokument och textfiler. Med tredjepartsappar som har inbyggt gränssnitt för att rota runt i Icloud Drive kan du även öppna en del andra filtyper.

Så kommer du åt filerna från andra Macar

Om du har flera Macar med Mac OS Sierra är det enda du behöver göra att vara inloggad på samma Icloud-konto och aktivera synkning av Dokument och Skrivbord även på de andra Macarna.

Har du en Mac med OS X El Capitan eller Yosemite är det inte heller så svårt. Dessa system har också stöd för Icloud Drive och filerna i Dokument och Skrivbord kommer automatiskt synkas till datorn om du är inloggad på samma Icloud-konto. Skillnaden är att filer du sparar i Dokument eller Skrivbord på datorn själv inte automatiskt synkas till dina andra enheter. Du kan själv kopiera filer till mapparna, men du får inte samma smidiga Dropbox-liknande automatisering som med Sierra.

Tänk också på att om du drar en fil från en mapp på Icloud Drive till en annan plats på hårddisken så flyttas den, inte kopieras, vilket innebär att den tas bort från Icloud Drive och därmed dina andra enheter. Om du vill behålla den i molnet och på övriga enheter måste du istället kopiera den. Det kan du göra antingen genom att hålla inna alt-tangenten när du släpper den (en grön plusikon visar att du kopierar istället för att flytta), eller genom att använda de vanliga kopiera/klistra in-kommandona.

För ännu äldre Macar som inte ens har OS X Yosemite får du tyvärr gå via webbgränssnittet på icloud.com.