Simma på bara 

Series 2 är, som utlovat, vattentät ned till 50 meter. Det här gör att klockan nu är ett alternativ för en helt ny grupp – simmare – som tidigare inte hade någon användning av klockan. Vi ska erkänna – vi är inte några proffs-simmare direkt. Men, för det här testets skull, hoppade vi i poolen för att testa Watch Series 2. 

Watch
Foto: AppleKommer vi också se så här proffsiga ut när vi simmar med våra klockor? Tveksamt.

Innan vi faktiskt hoppar i plurret kan vi välja mellan en av två nya sim-träningspass i träningsappen: Simma i pool, och simma i öppet vatten. Pool-passet låter oss ange hur lång poolen är för mer exakt registrering av antal varv i poolen. Klockan låser sig sen så att vi kan se skärmen, men den reagerar inte vid beröring.

Om simma var vårt favoritsätt att träna skulle Series 2 vara ett lockande köp. Watch registrerar avstånd, antal varv, takt per varv, genomsnittstakt, puls och antal brända kalorier – den berättar till och med vilken typ av simtag vi använde oss av mest.

Efter ett avslutat träningspass snurrar vi på kronan för att låsa upp klockan. Högtalaren, som tar in en del vatten under ett blött träningspass, ger då ifrån sig ett ljud som med sina vibrationer helt enkelt trycker ut vattnet ur högtalaren. Watch fungerar perfekt efteråt, men Apple rekommenderar att inte ladda klockan förrän minst fem timmar efter ett dopp. Värt att ha i åtanke. 

Snabbare, mer ljusstark – bättre

Så, om vi inte är en löpare, simmare, träningscyklist eller vandringsfantast då? Jo, Series 2 är fortfarande en stor uppgradering jämfört med första generationens Apple Watch. Den nu dubbelkärniga processorn är upp till 50 procent snabbare än första modellen, vilket betyder att Apples inbyggda appar liksom tredjeparts-appar kommer starta och fungera snabbare.

Med lanseringen av Watch OS 3 i september gick Apple långt för att få appar att bli snabbare och mer responsiva med bland annat en Dock. Genom att trycka på den rektangulära knappen på sidan av klockan får vi snabbt fram våra mest använda appar – appar som sparas i arbetsminnet och uppdateras i bakgrunden, så att vi inte behöver vänta på att nya information ska laddas.

Men även med den förbättringen inräknad startar appar snabbare, och hämtar information snabbare, i nya Series 2. Extra mycket märks det när vi startar appar från hemskärmen (som alltså fortfarande finns kvar).

Skärmen i Series 2 är dubbelt så ljusstark som originalet – 1000 cd/kvm, som det kallas. På lanseringsdagen kallade Apples operativa chef Jeff Williams skärmen för den ljusstarkaste skärm företaget någonsin tillverkat. Ljusstyrkan märks främst i starkt solljus, där färger blir mer intensiva och text mycket enklare att läsa, trots en hel del blänk i skärmen.

Den dubbelkärniga processor kan vi faktiskt också köpa för 1 200 kronor mindre i Series 1, en uppdaterad variant av originalmodellen som inte har GPS eller vattentålighet ned till 50 meter. 

Sammanfattning

Om du inte har en Apple Watch är Series 2 ett givet val om du tar träning på allvar. Om du inte simmar, eller behöver GPS, är Series 1 ett billigare val (från 2 995 kronor). Den är dessutom bestyckad med den nya, mer kraftfulla processorn, men den ljusstarka skärmen får du klara dig utan. Om du redan har Apple Watch av originalmodell och känner dig lite småsur över alla nya funktioner du inte får – var inte det. Watch OS 3 ger även den äldre klockan en hel del nyheter.

Läs mer: Watch OS 3: Uppdateringen som fixar Apple Watch största problem

Vi har alltid gillat Apple Watch, men det har ändå varit svårt att rekommendera den när folk frågar om den är värd att köpa. Flera tusen kronor är mycket pengar för en produkt som inte är direkt nödvändig, och som fortfarande måste bli bättre på en hel del grejer.

Watch
Apple Watch Series 2 är inte en självklar uppgradering för ägare av första generationen Watch, men är likväl vår favorit-smartklocka för fitness-intresserade.

Men med Series 2 satsar Apple mycket mer på det vi också tror är klockans främsta syfte: Hålla koll på hälsan. GPS och vattentålighet är två ”måste-ha” för en mer seriös fitness-entusiast. Det ger också klockan mer kraft att stå på egna ben, utan Iphone. Series 2 är också den perfekta hårdvaru-kompanjonen till Watch OS 3, som har öppnat upp alla sensorer till tredjeparts-appar. Förutom pulsmätare, gyroskopet och accelerometern, kan utvecklare också komma åt klockans GPS. När appar inte längre blir strypta av Apples begränsningar tror vi också att apparna blir allt bättre.

Apple Watch är inte som Iphone. Den senare kan vi knappt föreställa oss en vardag utan. Men klockan behöver en mobilnätsuppkoppling för att bli en enhet som helt står på egna ben, och batteritiden kunde gärna bli lite bättre (Series 2 måste, precis som originalet, laddas varje natt). Men idag kan klockan så mycket mer än vad den kunde vid lanseringen för ett och ett halvt år sedan att vi tror att Apple Watch kommer bli inte bara en kul grej, utan till och med nödvändig, inom ett par år.

Översättning: Samuel Nyberg

Fakta Apple Watch Series 2 

Tillverkare: Apple
Pris: Från 4 195 kronor (Series 2, 38 mm boett i aluminium). Från 4 495 kr (Series 2, 42 mm boett i aluminium) 
Operativsystem: Watch OS 3
Mer info: Apple

plus

Mycket mer ljusstark skärm som är lättare att se utomhus.
GPS registrerar våra löprundor, utan en Iphone.
Vattentålig till 50 meter.

minus

Bör fortfarande laddas varje natt. 
Rätt dyr

Betyg: 4 av 5