Apple Watch är en polariserande produkt. Ibland känns den som en fluga, en pryl hämtad direkt från Kommissarie Gadget. Andra gånger upplevs den som väsentlig – den har en pulsmätare som skulle kunna rädda liv (en man i USA hävdade förra året att han upptäckte hjärtproblem, och kanske räddade sitt liv, tack vare en Apple Watch). För att göra klockan till ett ”måste-ha” istället för enbart ”kul-att-ha,” satsar Apple allt på klockans potential inom hälsoområdet.

Missa inte: Så bra är lyxmodellerna av nya Apple Watch

Undertecknad, som har haft på sig Apple Watch Sport nästan varje dag, har länge menat att klockans verkliga potential ligger i hälso- och fitness-funktionerna. Apple kommer närmare att förverkliga denna potential med Apple Watch Series 2, som är utrustad med GPS, är vattentät till 50 meter, har en dubbelkärnig processor och en ljusare skärm. Apple Watch är inte längre en smart klocka som också råkar vara ett hyfsat aktivitetsarmband. Nu är Watch ett aktivitetsarmband som också gör alla de andra grejerna – notiser, meddelanden, mail, påminnelser – riktigt bra. 

Watch
Apple Watch Series 2 (vänster) och första generationens Apple Watch (höger) må se lika ut, men är väldigt olika prylar.

Hitta mig, satellit! 

Huvudnumret i Series 2 är utan tvekan inbyggd GPS. Att klockan nu har GPS gör att vi kan lämna telefonen hemma och klockan kommer ändå registrera löpturer, vandringar och cykelturer på ett korrekt sätt. Vi testade detta genom att springa samma runda – en gång med första generationens Apple Watch med Iphone i fickan, och en gång med enbart Series 2. Sträckan var exakt densamma, och resultatet var också jämförbart med samma runda registrerad av en Fitbit med en tillkopplad GPS. GPS-signalen, som ibland kan försvinna bland höga byggnader i städer, hittade satelliterna så fort vi startat appen Träning.

Vi kan se en sammanfattning över vårt träningspass i appen Aktivitet, som behåller sitt rena och färgglada utseende sedan tidigare, har nu också fått en karta över vår aktivitet, komplett med gröna, gula och röda linjer för att markera på vilken delsträcka vi var snabbast eller långsammast. Träningssammanfattningen ger också information om hur vädret var när vi tränade, en trevlig detalj. 

Watch
Apple Watch Series 2 registrerade löpturen noggrant och korrekt, utan telefon i närheten.

Apple Watch Series 2 är inte tänkt för fullblodiga, tok-seriösa atleter. Vi springer för att behålla formen och hålla sjukdomar på avstånd, inte för att tävla i maraton. Series 2 är en riktigt bra träningskompis som vi kan ha på oss hela dagen, kanske byter vi bara sportbandet till ett lite snyggare nylonband när vi går från träningen till jobbet. Den som behöver något mer kompetent och slitstarkt för träning till ett maraton bör leta vidare.

Men de flesta har inte på sig en Garmin-klocka mellan gymmet, kontoret och under utemiddagen – så nyttan vi får ut av en mer kompetent träningsklocka kanske ändå inte väger upp extrafunktionerna.

Apple öppnade lyckligtvis upp GPS i klockan även till tredjeparts-appar. Först ut är partnern Nike. ”Nike+ Run Club” lyfts fram ordentligt i Apple Watch Nike+-modellen som släpps nästa månad, men vi kan vi kan dra nytta av appens funktioner ändå, utan att behöva köpa en specialmodell av klockan. Här finns också en vandringsapp, Viewranger, som använder GPS:en i klockan för att ge en exakt vägbeskrivning längs vandringsleden, utan att ha telefonen i närheten.

Förmodligen kommer alla de populära träningsapparna som byggt versioner av sina appar för klockan också använda sig av GPS, allt för att vi ska kunna träna med vår egen favorit-app, utan att behöva släpa med telefonen. (Det här är en riktigt stor grej för alla med en Iphone av Plus-modell – den jätten är riktigt jobbig att springa med.).

Musik då? Första versionen av Watch erbjöd lokal lagring av musik, så att vi kan synka en spellista i Apple Music till klockan och lyssna med trådlösa lurar. Det kan vi fortsätta göra även i Series 2. (Dock lyser en Spotify-app för klockan fortfarande med sin frånvaro).