Det har gått en månad sedan Apple Watch Series 2 släpptes, och vi har hunnit klämma och känna på den lite mer sedan vårt första test (som finns på nästa sida). Så här går våra tankar en månad senare.


Så fungerar Apple Watch nu

Apple Watch Series 2 fungerar i grunden precis likadant som förra generationen. Det är fortfarande en notismaskin med rätt bra träningsfunktioner – som nu har fått ytterligare lite fokus på fitness med både inbyggd gps, vattentäthet och dessutom en rejält ljusstark skärm. I rådande höstmörker har vi inte haft så stor nytta av det senare, men ljusa sommardagar är det till stor hjälp. Gps:en är dessutom väldigt exakt, något som du kan läsa mer om på nästa sida.

Watch Series 2
Apple Watch Series 2, 38 millimeter. Här i rostfritt stål med vitt sportband.

Så här långt är Series 2 på intet sätt en revolution, snarare en logisk fortsättning på första generationens Watch, som släpptes internationellt i april 2015 och i Sverige i juli 2015.

Den snabbare processor som Series 2 blivit utrustad med gör att klockans viktigaste syfte, snabba interaktioner, har blivit ännu lite kvickare. Men trots både en snabbare processor och ett snabbare operativsystem är det bara ett fåtal tredjeparts-appar vi använder. Overcast är bra för att starta poddar utan att behöva fiska upp mobilen ur fickan, och kom-ihåg-listan Clear fungerar bra och relativt snabbt. Ibland kollar vi också rubrikerna i någon nyhetsapp när mobilen ligger på laddning någonstans i hemmet, men mycket mer än så blir det inte.

Vi saknar fortfarande den där “killer-appen.” Det finns ingen app som gör Watch till ett “måste-ha”. Vi hoppas dock på att ett snabbare system kommer uppmuntra utvecklare att ta fram fler intressanta användningsområden för klockan.

Series 2
Den skarpsynte ser att Series 2, i bakgrunden, är något tjockare än sin föregångare. 0,9 millimeter tjockare för att vara exakt.


MacWorlds köpråd: Bör du uppgradera din Apple Watch?

Den nya processorn i Series 2 tillsammans med ett bättre operativsystem gör klockan märkbart snabbare än Watch av första generation (2015). Det är inte så att vi ramlar av stolen, och ibland tar appar fortfarande ett par sekunder på sig för att starta, men prestandan är klart bättre och Series 2 lär vara bättre rustad för framtida mjukvaruuppdateringar.

Gps är mer eller mindre en måste-funktion för den som är lite mer seriös med sin träning. Att Watch numera är så vattentät att den går att simma med är välkommet även för alla som inte simmar.

En trevlig bonus är dessutom att klockan fått bättre batteritid. Batteriet är större i Series 2 än i första generationens klocka, 273 milliamperetimmar jämfört med 205 (för 38 mm-modellerna). Detta för att mäkta med gps-chipet, som slukar batteri vid användning. Men så länge vi inte använder gps får vi bättre batteritid i Series 2 jämfört med tidigare. Vi slutar aldrig dagen under 50 procent, så snudd på två dagars batteritid är ingen omöjlighet i våra tester. Men i normala fall är det fortfarande en pryl vi bör ladda varje natt.

Den som köper sin första nya Apple Watch nu får en bättre klocka än tidigare (konstigt vore ju annat), men trots en del förbättringar är det här ingen självklar uppgradering för den som redan har en Watch från förra året. Om inte bästa möjliga batteritid, vattentäthet eller gps är viktigt, gör vi bäst att hålla kvar i den gamla klockan.

Till syvende och sist: Den allra bästa, mest betydande uppdateringen till Watch är nya Watch OS 3. Det gör Watch enklare att använda och mycket rappare – helt gratis.

Läs också: Watch OS 3: Uppdateringen som fixar Apple Watch största problem