Hjälp medan du kör

När du är ute och kör och använder Kartor för att navigera fylls skärmen nästan hela av kartan, som automatiskt byter till nattläge när det är mörkt (så att du slipper bländas av skärmen). Längst upp visas nästa sväng och i botten när du väntas vara framme samt hur många minuter och hur lång sträcka du har kvar.

Navigering fler alternativ

Tryck på eller dra upp den inforaden från botten så visas fler alternativ i form av stora runda knappar som är enkla att trycka rätt på. Här kan du välja bensinstation, restauranger/frukost och kaffe i övre raden, samt översikt, information och ljud i nedre. Översikt visar hela resrutten. Information visar en lista över alla svängar du ska göra (kanske bäst för en passagerare som kan berätta hur det ser ut framöver). Ljud har inställningar för de upplästa instruktionerna.

De andra tre har som sagt blivit mycket bättre än tidigare och vi har inte fått dåliga förslag på bensinstationer eller annat längs resvägar i olika städer i Nordamerika. Det funkar dock så klart bäst för långa resor längs motorväg – på lokal nivå är det sällan rastplatser ligger utplacerade strategiskt längs vägen.

Parkerad bil

Var ställde jag bilen?
En lite undangömd nyhet i IOS 10 är att Kartor nu kan minnas var du parkerar. Om du ansluter din Iphone till bilen via bluetooth eller Carplay kommer den minnas platsen du var på när den förlorade kopplingen till bilen. Det betyder att du bara behöver öppna Kartor för att se var bilen står parkerad. Om du inte uppskattar den funktionen kan den stängas av i Inställningar -> Kartor. Tyvärr har Apple inte magiskt kommit på ett sätt att visa vilket våningsplan i ett parkeringshus du parkerade på.

Om du har widgeten Kartdestinationer på Idag-vyn i Notiscenter kommer din parkerade bil dyka upp där också, så det tar inte många tryck att nå fram och eftersom Kartor vet att du inte sitter i bilen blir instruktionerna automatiskt för gångvägen.

Kartor har två andra widgetar också – I närheten och Kollektivtrafik – men eftersom ingen av de funktionerna fungerar i Sverige än kommer du förmodligen inte ha någon nytta av att ha dem i Notiscenter.

Översättning: Anders Lundberg