Kartor i IOS 10

Om du inte har använt Apples Kartor på ett tag – kanske gick du tillbaka till Googles kartor när Apples första försök var något av en besvikelse – bör du ge det en ny chans i IOS 10. Appen är snyggare och smartare än tidigare. Det är lättare att hitta rastplatser när du är ute och kör, och tack vare maskininlärning kan IOS 10 påminna dig när det är dags att åka till det där mötet du ska på, och komma ihåg var du parkerade bilen.

Undertecknad använder Kartor varje dag efter att ha använt Waze och Google Maps i flera år. Efter att ha flyttat från ena sidan av San Francisco-bukten till den andra för ett par år sedan är det viktigt med bra kartor för att hitta rätt och inte bli senare än nödvändigt. Att kunna påminnas försynt av en knackning från Apple Watch när det är dags att svänga är fantastiskt. Men när Apple lovade en total redesign av appen i IOS 10 var det inte utan att jag blev orolig.

Som tur är har allt gått bra och nya Kartor fixar en av de mest irriterande missarna i gamla versionen: Om du söker efter en rastplats, restaurang eller bensinmack längs vägen fick du ofta fram resultat du redan hade passerat. I IOS 10 får du bara resultat som ligger framför dig. Appen beräknar till och med hur mycket extra restid ett stopp på ett visst resultat kommer lägga på.

Intelligens och integrering

När du öppnar Kartor får du en lista med förslag utifrån var du är, vilken tid på dagen det är och så vidare. Är du på jobbet och det börjar lacka mot fem kommer restid till hemmet (eller till dagis/fritis om det är dit du brukar åka), till exempel. Sökfältet ligger precis ovanför det, medan kartan täcker resten av skärmen hela vägen upp till, och under, inforaden. Dra upp listan så täcker den större delen av skärmen och du kan skrolla ner till bland annat Favoriter där du hittar dina favoritmarkerade platser.

Förslag

Kartor gör ett riktigt bra jobb med att dölja reglage tills de faktiskt behövs. Favoritlistan kanske verkar ligga lite undanskymd, men om du ofta åker till någon eller några favoritplatser så kommer de ändå visas längst upp bland förslagen. När du trycker på en plats för att visa detaljer hamnar Färdbeskrivning som en stor blå knapp längst upp, och trycker du på den kommer Kartor välja samma färdmedel som förra gången du åkta dit. Tyvärr har stöd för kollektivtrafik ännu inte kommit till Sverige så det blir fortfarande val mellan bil och gå.

Är du på besök i en stad som har kollektivtrafik (till exempel London) går det dock utmärkt att navigera med Kartor istället för Google Maps. Ett fjärde färdmedel har också lagts till: Skjuts. Det handlar om att använda Uber (eller Lyft) och kräver att appen i fråga har uppdaterats. Först måste du aktivera apparna, vilket gör att uppgifter från Kartor delas med appen. När du sedan väljer Skjuts-fliken hämtar Kartor automatiskt de olika alternativen och priserna från appen och du kan boka direkt utan att behöva byta app.

Uber

En annan tjänst som har integrerats med Kartor är Opentable, en tjänst som hjälper dig boka bord på restauranger runt om i världen men tyvärr än så länge inte i Sverige. Om du bokar bord läggs bokningen till i Kalender med en automatisk påminnelse när du måste åka för att hinna fram.

På tal om automatiska påminnelser: Om du lägger till plats för kalenderaktiviteter kommer IOS 10 nu automatiskt beräkna hur lång tid det tar att åka dit och påminna dig när det är dags. Grundinställningen är att du kör bil, men du kan ändra det i Inställningar -> Kartor.

Navigering