Optimera lagring

Det här är genvägar till inställningar för Mail och Itunes som gör att filer du förmodligen inte längre behöver tas bort automatiskt. För Itunes gäller det filmer och tv-serier du redan har tittat på, och för Mail bilagor. Du kan antingen välja att bara hämta de senaste bilagorna eller att aldrig hämta bilagor automatiskt.

Hanteringen av bilagor gäller så klart enbart Apples Mail, inte tredjepartsprogram som Microsoft Outlook och Airmail.

Töm papperskorgen automatiskt

Töm papperskorgen automatiskt
Det här är en helt ny funktion som förvandlar papperskorgen till något som liknar Bilders funktion ”senast borttagna”. Filer du slänger i papperskorgen ligger kvar i 30 dagar, sedan raderas de permanent utan att du behöver lyfta ett finger.

Precis som de andra alternativen är det egentligen en genväg, den här gången till en inställning du hittar i Finders Inställningar. Du kan inte se i Finder hur länge en fil kommer ligga kvar i papperskorgen, men i Hantera lagring kan du välja Papperskorg i listan till vänster och där ser du när du senast ”anslöt” till varje fil – lägg på 30 dagar så vet du när den kommer tas bort.

Minska plotter

Minska plotter
Det här är bara en genväg till kategorin Dokument, och är ett enkelt gränssnitt för att bläddra runt på disken utifrån hur mycket utrymme varje mapp och fil tar, så att du snabbt kan slänga ett gäng onödiga filer och frigöra utrymme.

Du har tre flikar att välja på här:

  • Stora filer – listar alla filer från största till minsta, så att du snabbt kan hitta några stora utrymmestjuvar du kanske inte behöver längre (till exempel nedladdade filmer eller .dmg-filer för program du redan flyttat till programmappen).
  • Hämtade filer – visar filerna i mappen Hämtade filer i storleksordning, men också sorterat utifrån hur gamla de är. De äldsta hamnar överst, följt av de något gamla och sist de relativt nya.
  • Filbläddrare – visar hårddisken i sin vanliga hierarkiska struktur, som i ett Finder-fönster, men sorterat i storleksordning. Fungerar ungefär som i tredjepartsprogram som Daisydisk, och är väldigt snabbt och smidigt. Ctrl/höger-klicka på en mapp eller fil så kan du välja att flytta den till papperskorgen.
Papperskorgen

I de två första flikarna kan du hålla pekaren över en fil för att få fram två alternativ: Radera eller Visa i Finder. Det sista kan vara väldigt praktiskt om du hittar något du är osäker på vad det är men som potentiellt kan raderas.

Övriga kategorier

I listan till vänster hittar du en rad andra kategorier som Ibooks, Icloud Drive, IOS-filer, Itunes, Mail och Program. Exakt vad som finns beror på vilka program du använder. Om du använder Garageband finns en kategori för det, annars inte, och detsamma gäller en rad andra program.

Program-kategorin är intressant då Apple säger sig ha tagit fram funktioner som många utvecklare har börjat använda och som gör att programmet avinstalleras komplett, inklusive inställningsfiler och annat som tidigare alltid låg kvar i Bibliotek och krävde tredjepartsprogram för att enkelt radera. Det återstår dock att se om det verkligen fungerar lika bra som Appcleaner och liknande program.

IOS-filer visar dina lokala backuper för olika IOS-enheter, och uppdateringar du har hämtat i Itunes men ännu inte installerat. Här kan du hitta ett gäng gamla uppdateringar som Itunes har hämtat men som du installerade direkt på enheten, vilket kan ge många gigabyte frigjort utrymme.

Översättning: Anders Lundberg