Bärbara Macar förlitar sig sedan länge på flashbaserad lagring istället för magnetiska hårddiskar, och vill du ha mer än minimum kostar det fortfarande en rejäl slant. Detsamma gäller Imac och Mac Mini om du föredrar flashlagring (vilket vi rekommenderar, eftersom det är så otroligt mycket snabbare).

Mac OS Sierra kommer med en ny funktion kallad Optimerad lagring som hjälper dig minska mängden ”onödiga” data som sparas på disken och frigöra utrymme.

Optimerad lagring består egentligen av flera olika funktioner som tillsammans kan frigöra ganska många gigabyte, beroende på hur duktig du själv har varit på att hålla rent. Funktionen kräver Icloud för vissa delar, och med tanke på att gratiskontot på Icloud bara ger 5 gigabyte kan det vara värt att fundera på att betala för lite mer. För 9 kronor i månaden får du 50 gigabyte, vilket kan räcka ganska långt, medan 29 kronor i månaden ger 200 gigabyte och bör räcka för de allra flesta.

Lagring

För att komma åt lagringsoptimeringsfunktionerna gör du så här: Välj Apple -> Om den här datorn, välj fliken Lagring och klicka på Hantera.

Redan innan du klickar på knappen kan du se ungefär hur utrymmet på disken är fördelat. Till skillnad från i El Capitan och tidigare system finns ingen information om vad de olika färgerna står för, men om du för pekaren över dem dyker en liten bubbla upp med information om vad och hur mycket det är.

Hantera lagring

När du går vidare till Hantera öppnas ett nytt fönster med en lista med olika kategorier till vänster, där Rekommendationer öppnas automatiskt och visas till höger. Vi börjar med att gå igenom valen här innan vi kikar på de andra kategorierna.

Lagra på Icloud

Lagra på Icloud
Det här alternativet gör att filer du inte har använt på länge automatiskt flyttas till molnet och raderas från den inbyggda lagringen. Nya filer och filer du har öppnat på sistone ligger kvar på disken och om du försöker öppna någon äldre fil laddas den ner automatiskt.

Här finns också genvägar till inställningarna för att lagra mapparna Skrivbord och Dokument på Icloud, liksom att aktivera eller avaktivera Icloud-bildbiblioteket.

Optimera lagring
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning