När Apple presenterade Iphone 7 Plus och dess dubbla kameror visade företaget upp en funktion kallad porträttläge, som artificiellt skapar kort skärpedjup och därmed en oskarp, krämig bakgrund precis som porträtt tagna med kameror som har stor sensor och öppen bländare.

Funktionen ingår inte i IOS 10 som telefonen har levererats med, men i den utvecklarbeta av IOS 10.1 som Apple skickade ut igår ingår en betaversion av funktionen.

Techcrunch har installerat den och testat, och dessutom talat med representanter för Apple som kunde berätta lite mer om hur det fungerar.

Porträttläge utnyttjar en teknik Apple fick med köpet av företaget Linx för några år sedan. Genom att mäta skillnaderna mellan bilderna som tas med de två kamerorna kan processorn skapa en djupkarta som visar hur nära eller långt ifrån kameran olika delar av bilden är.

Mjukvaran delar sedan in denna i nio lager och lägger på progressiv oskärpa ju längre ifrån huvudmotivet varje lager är. Om du till exempel tar en bild där subjektet står 3–4 meter bort blir både de delar av bilden som är väldigt nära kameran och bakgrunden längre bort oskarpa. Tar du en bild på något du håller upp direkt framför kameran blir bakgrunden istället mer och mer oskarp.

Porträttläge på Iphone 7 Plus med IOS 10.1

Oskärpan är inte en vanlig gaussisk effekt utan en specialutvecklad skivformad oskärpa som försöker härma oskärpecirkeln (den så kallade bokeh-effekten) som uppstår när bakgrundsoskärpa skapas av objektivet i en stor kamera. Du kan se den effekten i bilden på jordgubben ovan.

Läs hela Techcrunch genomgång och se exempelbilder här.