Lagring

IOS har ett slutet filsystem – du kan inte själv rota runt bland alla filer på Iphone och Ipad. Systemet tar hand om lagringen och rensar bort gamla onödiga filer. Du kan se hur mycket utrymme enskilda appar tar upp i Inställningar -> Allmänt -> Lagring och Icloud-användning -> [Lagring] Hantera lagring.

Enskilda appar har ofta inställningar för sina egna filer, och om du börjar få ont om utrymme och en app vägrar tömma sig kan du ofta radera appen och installera om den för att få tillbaka utrymmet (du kan behöva ha en backup först om innehållet är viktigt).

Fullproppad Iphone? 14 snabba sätt att frigöra utrymme i IOS

Men ibland kan det bli fel, och om felet finns i en förinstallerad app från Apple finns det väldigt lite du kan göra.

Mail

Ett typexempel på det är Mail, som kan ladda ner gamla mejl och bilagor långt bortom all rim och reson. Hos undertecknad tog Mails ”Dokument och data” nyligen upp över 10 gigabyte. Att radera alla mejlkonton, logga ut från Icloud och starta om telefonen hjälpte inte ett skvatt, och inte heller en återställning från backup.

Vad som däremot fungerade – och kan fungera i liknande situationer med andra inbyggda appar med ”spökdata” – var att nollställa telefonen och sedan återställa från backup.

Flytta in appar till Itunes
Om du har köpt appar på enheten som du inte laddat ner i Itunes är det bra att börja med att föra över dessa. Och glöm inte backupen.

Så här gör du:

 1. Kopiera allt du har köpt och laddat ner på enheten till Itunes genom att välja Arkiv -> Enheter -> Överför inköp från [enheten].
   
 2. Se till att du har en fräsch fullständig backup i Itunes (det går så mycket fortare att återskapa därifrån än från Icloud). Kom ihåg att du måste ha ”Kryptera Iphone-säkerhetskopian” ikryssat, annars kommer sparade lösenord och andra känsliga uppgifter inte komma med i backupen.
   
 3. Öppna Inställningar -> Allmänt -> Nollställ och välj Radera allt innehåll och inst.
   
 4. Fyll i lösenord och gå vidare. Din enhet kommer tugga en stund medan allt raderas.
   
 5. Aktivera enheten med ditt Icloud-lösen, anslut till Itunes och välj Återskapa från säkerhetskopia.
Radera allt innehåll och inställningar

När den är klar kommer den installera om alla appar du hade (inställningar följer med i backupen), vilket kan ta en bra stund om du har många appar. Ta en fika eller något medan du väntar.

Till sist kommer du ha din enhet tillbaka nästan exakt som den var. Alla appar är där, liksom inställningar, sparat innehåll och framgångar i spel. Ett fåtal saker kommer dock saknas. Appar kan till exempel markera visst sparat innehåll som ”säkerhetskopiera inte”. Ett exempel på det är Bankid, som du därför måste ställa in igen via banken (du måste förmodligen låsa ditt gamla innan du kan skapa ett nytt). Andra exempel är nerladdade podcaster och videor i appar med videoinstruktioner. Kort sagt sånt som utvecklarna har klassat som tillfällig data.

Den här metoden är ganska drastisk och med tanke på merjobbet är det inget vi rekommenderar i första taget, men om Mail eller en annan inbyggd app du inte kan radera tar upp på tok för mycket utrymme och inget annat hjälper är det en betydligt bättre lösning än att nollställa och börja om från scratch. Eller ge upp och leva med mindre utrymme för foton och annat.