Iphone 7 ska klara att vara nedsänkt i en meter vatten i upp till en halvtimme, enligt dess IP67-certifiering. Konkurrenten Samsungs flaggskepp Galaxy S7 har IP68-klassning, vilket i Samsungs fall innebär att den har testats på 1,5 meters djup.

Båda telefonerna klarar dock betydligt djupare vatten än så, visar tester från Everything Apple Pro.

Sajten doppade en Iphone 7 och en Galaxy S7 fem minuter i djupare och djupare vatten. Ner till 6 meters djup klarar dig båda helt oskadda. Först på 9 meters djup dyker de första symptomen på att vatten har trängt in upp. Samsung-telefonen startar då om men verkar annars fungera som den ska. Iphone 7 verkar inte ha några problem.

På 10,5 meters djup slocknar Galaxy S7:s skärm och vaknar inte igen. Processor och andra komponenter är dock fortfarande igång. Iphone 7 fungerar fortfarande, men nedre halvan av skärmen visar tecken på skador, och hemknappen har blivit extremt känslig.

Trycket på 1,5 meters djup är 1,16 bar. På 6 meters djup har det stigit till 1,62 bar, på 9 meters till 1,92 och på 10,5 meter till 2,07.

Variationer i tillverkningen kan förekomma, och slitage kan minska skyddet mot vattenintrång, men med en så här hög marginal kan vi ändå hoppas på att ofrivilliga dopp från bryggor och liknande inte längre per automatik innebär en trasig mobil.