Vi kan snabbt konstatera att uppdateringen från TV OS 9 till 10 inte förändrar Apple TV i grunden, alls. Det är fortfarande en kompetent, om än relativt dyr pryl, som sömlöst pratar med Apple-prylarna i ditt hem – och framför allt gör den stora skärmen i vardagsrummet bra mycket trevligare att använda.


Siri på svenska

För oss svenskar finns här ändå en väldigt trevlig nyhet: Siri på svenska. Att kunna prata på svenska med sin tv är betydligt bekvämare än att gasta ut engelska fraser för att söka innehåll eller spola tillbaka några sekunder. En viktig fråga om Siri på svenska verkligen ska bli användbar är om den kan allt som den rätt intelligenta engelska varianten kan. Det korta svaret är: Nej, tyvärr.

Men låt oss börja med det som fungerar bra. Det går i och med TV OS 10 alldeles utmärkt att på svenska diktera lösenord, användarnamn och sökord i sökfält. Mycket bekvämare än att svepa och klicka fram och tillbaka, och extra välkommet om du inte har ett bluetooth-tangentbord anslutet till Apple TV.

Med Siri, som aktiveras via fjärrkontrollen (också kallad Siri remote), kan vi också ta reda på om hur vädret är utanför fönstret. Vi kan söka efter träningsappar eller appar särskilt lämpliga för barn. Och missar vi vad som sades i ett TV-program kan vi be Siri hoppa tillbaka ett visst antal sekunder, eller helt enkelt fråga ”vad sa han?” Bekvämt. 

Vadsa

Nytt för TV OS 10 är också att det går att söka direkt i Youtube från var som helst i systemet. Lyckligtvis har även vi i Sverige fått tillgång till denna funktion. Det är bekvämt att slippa gå in och ut ur appar, och fungerade bra även på svenska när vi testade att direkt från startskärmen söka på alltifrån roliga katter till matlagningsvideor.

Youtube
Det går bra att söka på Youtube, utan att vara i appen. Den funktionen fick vi med från amerikanska Siri.

Ett annat röstkommando som är bra när vi inte riktigt vet vad vi är ute efter är möjligheten att söka i genrer. Det fungerar bra, även med en enkel följdfråga. Vi söker på ”Visa några romantiska komedier", får ett gäng resultat och följer sedan upp frågan med ”Bara bra filmer.” Resultatet blir ett urval av romantiska komedier som fått bra betyg på filmsajten Rotten Tomatoes.

Helt perfekt fungerar det dessvärre inte. Efter ett sök på ”Visa roliga skräckfilmer” dyker ”En man som heter Ove” upp. Hmm… Och då kommer vi också in på det som funkar sämre med svenska Siri. Största besvikelsen är att Siri inte klarar av att söka innehåll i alla installerade appar. I Sverige får vi nöja oss med resultat från Itunes – ingenting från vare sig Netflix, HBO, Viaplay, SVT Play eller några av de tjänster som vi använder oftare. (Här kan du se en hel lista på vad amerikanarna kan söka efter med Siri, men som vi blir utan).

I stället får vi nöja oss med att be Siri öppna Netflix, och sen i appen söka exempelvis serien ”Stranger things” – men det förutsätter såklart att du redan vet vilken tjänst som erbjuder det du vill se.

Ett annat alternativ är att att öppna sök-appen i Apple TV och där skriva eller diktera Stranger things. I sök-appen klarar Tvos att söka genom alla installerade appar, och det fungerar ärligt talat ganska bra det också. Men att söka överallt, i alla appar, i alla strömningstjänster – det är ju det vi vill att Siri på svenska också ska klara av.

På plussidan kan nämnas att Siri klarar av en blandning engelsk och svensk inmatning relativt bra, så länge vi var extra tydliga i det engelska uttalet. Helt flexibel är dock inte röstassistenten. När vi råkade säga ”sök i Netflix" istället för det snarlika ”sök på Netflix” envisades Siri med att, varje gång, höra ”Netflix” som ”nätt flicks,” vad det nu ska betyda.

Ytterligare en besvikelse på den svenska TV OS-upplagan är att vi inte kan hitta några spår av den efterlängtade funktionen ”Single sign-on” i Sverige. Funktionen som skulle erbjuda en enda inloggning till alla tjänster skulle verkligen underlätta, men än så länge är det bara amerikanarna som kan använda det – och även där fungerar det bara med vissa tjänster för betal-tv. Utrymme för förbättring alltså. 

Appen – bättre än fjärrkontrollen

Många oss har med oss vår Iphone mest hela tiden, så varför inte använda den som fjärris till Apple TV också? Det går alldeles utmärkt i TV OS 10 med den nya fjärrkontroll-appen, kallad Apple TV Remote (laddas ned gratis via App Store). Så länge vi har ström i telefonen är det till och med en bättre upplevelse än Siri remote. Den fungerar precis likadant som fjärrkontrollen, men skillnaden att touch-ytan är större – i princip hela skärmen. Största fördelen är att vi snabbt får upp ett tangentbord så snart det behövs för textinmatning. Även Siri kan aktiveras från appen. Kort sagt: Det här är ett måste till Apple TV.