Iphone 5C

En av de stora snackisarna i våras var den Ipbone 5C som FBI ville tvinga Apple att bryta sig in i, som hade tillhört en av San Bernardino-terroristerna. Apple vägrade, och FBI gav plötsligt med sig efter att ha fått hjälp utifrån.

Innan dess föreslog säkerhetsfirman Trail of Bits en metod som gick ut på att skriva över den del av minnet på telefonen som talar om hur många misslyckade försök att låsa upp den som har gjorts – på så sätt skulle FBI kunna testa hur många gånger som helst och så länge det var en 4- eller 6-siffrig lösenkod skulle det inte ta lång tid att komma in.

FBI avfärdade idén, men nu har Sergei Skorobogatov på Cambridge-universitetet visat att den är genomförbar, skriver Engadget.

I sin avhandling beskriver Skorobogatov hur han med standardprodukter från en lokal elektronikbutik och vanliga verktyg kan ta sig in i en lösenordsskyddad Iphone 5C.

För nyare modeller blir tekniken obrukbar eftersom lösenordsskyddet och kryptonycklarna ligger säkra i processorns så kallade säkra enklav.