Även om e-postbaserade försök till nätbedrägerier i Apples namn pågår året runt tycker vi oss alltid kunna se en ökning i frekvens i samband med att Apple väcker intresse med nylanserade prylar och program.

Läs också: Varning för nya Apple ID-bedrägeriet

Det suger. Därför visar vi tre aktuella exempel på falska mejl som cyberkriminella använder sig av för att kapa din dator eller installera skadliga program. Denna artikel kommer att uppdateras löpande i takt med att vi hittar fler exempel på e-postutskick av tvivelaktig karaktär.

Att Mac-användare skulle vara mindre sårbara för nätbedrägerier och virus är en sanning med modifikation, och det finns all anledning att dra öronen åt sig när det kommer till suspekta mejl och webbadresser. Läs gärna Apples egen guide till hur du identifierar bedrägerimejl i deras namn.

Så, heads up allihopa – gå inte på något av följande:

"Ditt Apple ID har låsts av säkerhetsskäl"

Apple scam

Detta bedrägeri är verkligen i omlopp just nu – redaktionen nåddes av tre stycken på mindre än ett dygn. Avsändaren fattar sig kort och hävdar att ditt Apple ID tillfälligt stängts ned på grund av säkerhetsskäl. Du förses med ett case-nummer och ombeds att ladda ned den bifogade .zip-filen för att fortsätta reda ut eländet.

I detta fall har filen samma namn som case-numret, och du ska inte under några omständigheter fullfölja instruktionen i mejlet. I allmänhet bör du iaktta stor försiktighet när det kommer till bilagor av zip-typ, då dessa arkiv är omåttligt populära bland nätbrottslingar som vill installera skadlig kod på dina enheter.

Avsändaradress: no_replay@apple (punkt) com

Avslöja bluffen: Avsändaradressen är för det första felstavad, vilket på en gång gör det uppenbart att Apple själva inte ligger bakom utskicket. Företaget skulle heller aldrig bifoga .zip-filer i sin korrespondens med kunderna.