High-Bandwidth Digital Content Protection (hdcp) är en teknik som föddes för många år sedan, när filmindustrin började få upp ögonen för utbredd fildelning och blev livrädd. När video började skickas som digitala signaler direkt från till exempel en dvd till en lcd-tv utan att konverteras till analog signal på vägen kunde vem som helst kopiera videon och ladda upp till andra. Med hdcp krävs en kedja kryptografiska handskakningar från källan till skärmen, annars kan videon inte spelas.

Som alla andra drm-tekniker har hdcp ställt till mer bekymmer för vanliga användare som betalar för sig än för piraterna. Idag är det ovanligt med hdcp-strul i vardagsrummet eftersom alla moderna tv-apparater, dvd/blu-ray-spelare, hemmabio-receivers och mediaspelare stödjer tekniken och hdmi är allenarådande standard.

För datoranvändare som vill strömma en film eller två ser det inte lika ljust ut. Vi har fått en hel del frågor från läsare som haft problem med att spela video från till exempel Netflix på en extern skärm kopplad till Macen, liksom via Airplay. Söker vi på Apples supportforum hittar vi också långa trådar med frågor och klagomål.

Så vad är det som kan få en video du kanske till och med har spelat upp tidigare att vägra spelas upp, med ett felmeddelande om hdcp eller kopieringsskydd?

Extern skärm

Bara Itunes?

Efter en hel del undersökande visar det sig att problemet ligger hos Apple. För att spela upp video som skyddas av hdcp på en extern skärm måste du använda Itunes. Det beror på att Apple inte har öppnat några api:er (programmeringsgränssnitt) för utvecklare att komma åt funktionerna som sköter hdcp-handskakningarna med skärmen.

En film du hyrt på Itunes kan spelas upp på externa skärmar och med Airplay till Apple TV, men inte med annan skärmdelning eller på externa skärmar med andra program. Samma sak gäller till exempel en bluray-film.

Om du har Macen ansluten med skärmdelning kan både Itunes och webbaserade videospelare säga ifrån och vägra spela.

2014 förklarade Adobe varför det inte går att spela video som är inställd på att kräva hdcp över Airplay: Apple har gjort det omöjligt att testa om målet för videon stödjer hdcp. Itunes klarar att göra det, men använder slutna funktioner som inte har öppnats för andra utvecklare. Vi har försökt få tag i Apple för en kommentar kring detta, men har fortfarande inte fått svar.

I många fall tillåter en tjänst att du tittar på lågupplösta versioner av en video även utan hdcp, men kräver hdcp för full-hd eller 4k. För användare med en Macbook med 13 tum eller ännu mindre skärm, som även har en stor extern skärm (till exempel Apples Thunderbolt Display), är det minst sagt irriterande att inte kunna spela upp alla videor som kan spelas på den lilla inbyggda skärmen även på den externa.

Ännu värre är det för användare med en Mac Mini eller Mac Pro, som helt saknar intern bildskärm. Då finns det kanske inget sätt att se hdcp-skyddad video utöver att kringgå skyddet via piratkopiering. Vi tycker inte att någon ska piratkopiera, men samtidigt är det svårt att inte känna sympati för den som betalar för en streamingtjänst och sedan måste ta till piratkopiering för att kunna se filmer som hen redan betalat för.

Problem även på inbyggda skärmen

För en del användare strular det även när de försöker titta på en Macbook eller Imac och dess inbyggda skärm. Det tips vi sett om och om igen i de fallen som vi rekommenderar att du testar är att stänga av alla program för skärmdelning, till exempel OS X:s inbyggda i Systeminställningar -> Delning, Air Parrot och Iteleport. Om du har Displaylinks mjukvara installerad kan det också ställa till det.

Är det Apples fel?

Ja, i det här fallet verkar det vara Apple som hindrar andra utvecklare från att bygga in hdcp-stöd i sina program, samtidigt som företaget inte dokumenterar den här bristen någonstans.

Finns det något jag kan göra?

Om du har försökt titta i Safari och får ett felmeddelande kan du testa med Chrome eller Firefox istället. Vi har sett rapporter både på Apples supportforum och andra håll om att Safari kan ligga bakom hdcp-relaterade fel och att det fungerar finfint i andra webbläsare.

Om det inte hjälper kan du testa utan någon extern skärm ansluten (om Macen har en inbyggd) – bara för att kontrollera att det verkligen är skärmen som ställer till det. Du kan också prova med andra kablar, eller med en annan skärm om du kan få tag i en.