Kamerorna i Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Phil Schiller lade en lång stund i kväll på att visa upp de nya kamerorna i Iphone 7 och Iphone 7 Plus. De stämmer på de flesta punkter med ryktena, men det är ändå kul att se hur mycket Apple har avancerat fotomöjligheterna.

Iphone 7 har en helt nyutvecklad kamera med ljusare objektiv (f/1,8), snabbare och effektivare sensor, betydligt snabbare bildbehandlingsprocessor och större färgrymd (dci-p3). Blixten har också uppdaterats med längre räckvidd och en ny funktion som kompenserar för lysrör.

Iphone 7 Plus har samma kamera – plus en till med "telefoto"-objektiv. Den andra kameran har precis samma sensor men ett objektiv motsvarande 55 millimeter i småbildsformat.

Det handlar alltså inte om någon superzoom, men du kommer betydligt mycket närmre motivet än med en vanlig mobilkamera. 50 millimeter är den klassiska brännvidden för helkroppsporträtt och användes bland annat av Henri Cartier-Bresson.

Kort skärpedjup

Förutom att göra det möjligt att ta bilder med antingen vidvinkel eller zoom kommer Apple släppa en uppdatering senare i höst som möjliggör bilder med kort skärpedjup. Det åstadkoms med en teknik det har ryktats om tidigare, där de två kamerorna tillsammans skapar en djupkarta över motivet och sedan lägger på oskärpa selektivt. Ett slags fusk med andra ord, så vi får se hur bra det faktiskt fungerar.