Iphone XR

Iphone XR

När Apple följde upp Iphone X behövdes en billigare modell med samma heltäckande skärm. Svaret blev Iphone XR, som valde bort oled-panelen för en billigare lcd-panel. Upplösningen var också lägre, mer som i äldre tider när Iphone brukade ligga kring 325 pixlar per tum.

Kanterna runt skärmen var tjockare, den saknade 3d Touch-funktionen (som numera är borttagen från IOS eftersom knappt någon visste hur den skulle användas). Den hade bara en kamera på baksidan och hade ett ai-baserat porträttläge som inte kom i närheten av porträttläget i Iphone X eller XS.

Men Iphone XR var den första mer överkomliga modellen med Face ID och den blev därför populär bland användarna. Dessutom var det den första modellen sedan Iphone 5C som gjordes i mer granna färger.

Läs Macworlds test av Iphone XR

Iphone XR (64 GB)
Pris: Från 5590 kronor på Prisjakt.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5
Iphone XS och XS Max

Iphone XS och XS Max

Iphone XS var en finputsning av Iphone X – och varför inte? Apple hade ingen anledning att göra några drastiska ändringar i en sådan framgångsrik och populär design. Snabbare processor, snabbare Face ID, bättre kameror och mer vattentät – det fanns mycket att vara glad åt för de som väntade ett år efter Iphone X-lanseringen.

Men den stora (förlåt) nyheten 2018 var tillskottet XS Max, med ännu större skärm. En del användare hade klagat på att Iphone X faktiskt hade något mindre skärmyta än de gamla Plus-modellerna. Apple levererade: Iphone XS Max hade med sina 6,46 tum den största skärmen dittills i en Iphone.

Lanseringen av Iphone XS och XS Max solkades något av ett par kontroverser, framför allt ”Beautygate” – upptäckten att Apples nya ai-drivna Smart hdr-funktion verkade försöka släta ut användarnas ansikten när de tog selfies. Det visade sig dock att det var en bugg i kameraappen som Apple rättade till i IOS 12.1.

Läs Macworlds test av Iphone XS och XS Max

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5