Apple har under ett decennium skakat om i mobilvärlden med smartphones som har kommit att forma en hel bransch. Sedan första Iphone 2007 har ingenting varit sig riktigt likt. Men Iphone-historien är inte bara en rad succéer, det har minst sagt gått upp och ned genom åren.

Missa inte: Test av Iphone 7 och Iphone 7 Plus: Så bra är Apples telefon efter fem månader

Vi tar oss en titt i backspegeln och ger vårt omdöme om alla Iphone-modeller från 2007 till idag. Det är lätt att bli betagen av en sprillans ny telefon, men så här i efterhand har vi sett på den med mer sobra ögon. Hur bra var de olika Iphone-lurarna egentligen för sin tid?

Iphone (2007)

Iphone

Det var här det började. Inte bara för Iphone, utan för smartphones i allmänhet. Det hade funnits smarta lurar innan Steve Jobs klev upp på scenen i januari 2007, men ingen som såg ut så här.

Missa inte: Nu erbjuder Apple 2TB lagring för Icloud

Med snyggt och innovativt gränssnitt definierade Iphone hur smartphones skulle fungera – till synes för all framtid. Iphone var långt ifrån perfekt, den första modellen hade varken 3g, mms-stöd eller vettig telefonbokhantering, men jäklar vad cool den var.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5
Iphone 3g

Iphone 3G (2008)

Trots att Iphone 3G, som namnet antyder, rättade till vad som kanske mest saknades med första Iphone, var den en besvikelse för många. Design- och konceptmässigt vad det ju fortfarande en Iphone, men många konkurrenter hade svarat snabbt på Apples utmaning med snabba lurar och stora pekskärmar. Även om Iphone 3G var en uppgradering, var det inte mycket utöver 3g-uppkoppingen som var särskilt nytt.

Nostalgiläsning: MacWorlds första test av Iphone 3G

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5
Iphone 3gs

Iphone 3GS (2009)

Uppföljaren till Iphone 3g var en försiktig sådan, med samma lilla skärm och i stort sett samma design. Men här stoppade Apple i alla fall in en snabbare processor, erbjöd upp till 32 gigabyte minne, uppgraderade kameran till hela (?) tre megapixel och lade till möjlighet att spela in video. IOS fick sig också en rejäl uppdatering.

Nostalgiläsning: Macworlds test av Iphone 3GS

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5