För många Macanvändare är det inbyggda skivverktyget det enda de någonsin kommer att behöva. Apples mjukvara hanterar trots allt alla grundläggande uppgifter som exempelvis att formatera hfs+, fat32 och exfat-volymer liksom någon sporadisk verifiering av systemdisken. I och med Mac OS Sierra återvänder dessutom raid-verktygen.

Men det finns trots allt mängder av skäl att vilja göra mer med dina lagringsytor – och det är inte enbart för tekniskt intresserade personer. Ett par exempel är att optimera OS X-, Windows- och Linux-partitioner, radera data grundligt och säkerhetskopiera på ett mer effektivt sätt än vad Time Machine erbjuder.

Om någon vet hur filsystem fungerar är det Paragon Software. De grundades för över två decennier sedan och har gjort sig ett namn genom att erbjuda mjukvara för att formatera, läsa och skriva ntfs- och extfs-volymer på Mac med samma enkelhet och hastighet som vanliga hfs. Nu har det tagit ytterligare ett kliv med ett allt i ett-verktyg för disk som får Apples motsvarighet att blekna i jämförelse.

Till din tjänst

Paragons Hard Disk Manager debuterar nu på Mac efter att i många år funnit till Windows. Och det är en imponerande förstaversion. Funktionerna är uppdelade i två flikar: Under "disk och partitioner" finns majoriteten av lagringsverktygen medan "säkerhetskopiering och återläsning" används för att skapa arkiv av ögonblicksbilder.

En skärmdump från verktyget.
Paragons verktyg ger dig betydligt mer information än Apples inbyggda.

Hard Disk Manager (hdm) är kompatibelt med OS X Mavericks 10.9 och nyare – inklusive stöd för senaste Mac OS Sierra tack vare en kostnadsfri uppdatering. Vid första uppstarten installerar hdm en handfull komponenter under ytan och visar sedan en varning om System Integrity Protection (sip) är aktiverat.

Introduktionen av sip kom med El Capitan och hindrar mjukvara från att få rotåtkomst. Det är en bra funktion om du vill stoppa skadlig kod men gör att hdm inte fungerar ordentligt. Med hdm kan du stänga av sip med en knapptryckning.

Som en säkerhetsåtgärd utför inte hdm dina önskningar omgående utan lägger dem i en kö. Jobben startar första när du trycker på en knapp med texten Apply Operations och det finns möjlighet att ångra aktiviteter du lagt i kön. Det är en bra lösning för att hindra allvarliga misstag men får hela arbetsprocessen att sega ner något.

Diskar och partitioner

Likt skivverktyget listar hdm alla monterade enheter. Men i motsats till Apples nerbantade variant erbjuder hdm en mer detaljerad diskkarta som visar partitioner och logiska enheter som färgglada staplar som visar filsystemet. Lila för hfs+, mörkblått för fat, ljusblått för ntfs, turkos för exfat och orange för fritt utrymme.

Det här är givetvis en bättre variant än vad skivverktyget erbjuder, med uppdelning per innehållstyp som på IOS. Det går att använda verktyget på två sätt – du kan radera eller kopiera hela diskar och justera sektorer genom att klicka på kugghjulet uppe i övre högra hörnet eller genom att agera mot enskilda partitioner i deras respektive inställningar nedanför.

Verktyget visar också partitionsinformation längst ner i fönstret med möjliga val blott en kontextbaserad meny bort. Märkligt nog fungerar det här inte förrän den grafiska enhetskartan, en av få fläckar på ett annars bra verktyg.

Även om hdm kan formatera, partitionera och i övrigt jobba med ntfs- och exfs-volymer behöver du fortfarande Paragons ersättningsdrivare för att komma åt filer. Vidare fungerar hdm, namnet till trots, lika bra med ssd-enheter, usb-pinnar och Apples Fusiondiskar som med traditionella hårddiskar.

Säkerhetskopiering och återläsning

En av Paragons stoltheter är teknologin för ögonblicksbilder som gör det möjligt för dig att skapa en exakt kopia, ner på sektorinvå, av operativsystemet och all användardata. Jämfört med Time Machine och andra Macbaserade lösningar för säkerhetskopiering erbjuder ögonblicksbilder bättre prestanda med återläsningstid räknat i minuter istället för timmar.

Alternativen för säkerhetskopiering och återläsning är framlagda rakt upp och ner och en guide upptäcker OS X- och Windowspartitioner automatiskt om du inte hellre vill välja en partition från diskkartan. Det finns inget sätt att schemalägga säkerhetskopiering men Paragon har flaggat för att det kommer i en uppdatering.

Hdm sparar undan arkiv som Paragon Virtual Hard Drive (pvhd) som standard. Formatet stödjer inkrementella avbilder. Det är en lösning som minskar ner både tid- och platsutnyttjandet för framtida kopior av samma volymer. Programmet kommer också med stöd för vmkd om du föredrar det formatet.

Omdöme

Paragon håller en bra balans mellan enkelhet och mer avancerade funktioner även om nybörjare får ägna lite tid med att vänja sig vid det lite speciella gränssnittet innan de kan börja leka med existerande volymer.

Om du längtar efter de mer avancerade funktioner som fanns i äldre versioner av skivverktyget eller vill ha full kontroll över anslutna lagringsenheter är Paragons Hard Disk Manager helt klart rätt väg att gå.

Fakta: Hard Disk ManagerBra köp
Funktion: Skivkontroll
Tillverkare: Paragon Software
Pris: 350 kronor
Mer info: Paragon

plus

Ögonblicksbilder för säkerhetskopior på sektornivå.
Kompatibelt med enheter formaterade för andra operativsystem.
Enkelt att skapa återställningsenheter.

minus

Skyddsmekanism kräver extra musklick.
Volymnamnen syns inte i vissa lägen.
Saknar schemaläggning för säkerhetskopiering.
Drivrutiner behövs för att läsa från ntfs.

Översättning: Robert Ilijason

Betyg: 5 av 5