Efter månader av klagomål från kunder och en gruppstämning som har vuxit till potentiellt tiotusentals målsägande har Apple nu till slut erkänt ”Touch Disease” – problemet som kan drabba Iphone 6 och Iphone 6 Plus och får skärmen att sluta fungera efter att först ha visat en grå list längs toppen.

Apple har lanserat ett reparationsprogram för drabbade användare, men till skillnad från liknande problem tidigare har företaget inte gått hela vägen och erkänner inte att det skulle handla om ett fabrikationsfel. Istället skriver Apple att felet uppstår ”efter upprepade fall mot hårda ytor följt av ytterligare mekanisk stress”. Dessutom gäller det enbart den större modellen Iphone 6 Plus, och den som ändå har drabbats med den mindre Iphone 6 kan inte utnyttja erbjudandet.

Om du drabbas har du alltså enligt Apple dig själv att skylla, trots att Iphone 6S inte drabbas av liknande fel, och trots att Ifixit har visat att felet uppstår när ett chip på moderkortet lossnar efter att telefonen har böjts en aning (se mer om felet nedan).

Men eftersom Apple är så generöst erbjuds du en reparation av skärmen mot en engångsavgift på bara 150 dollar (gissningsvis 1 500 kronor i Sverige, men vi har inte kunnat bekräfta priset här än). Användare som redan har betalat fullpris för en reparation kommer få tillbaka mellanskillnaden.

Om du har en Iphone 6 Plus som drabbats av Touch Disease och vill få den reparerad kan du vända dig till Apples support, en Apple-butik eller en Apple-auktoriserad reparationsfirma. Reparationsprogrammet är öppet i fem år efter försäljningen av telefonen.

Artikeln har uppdaterats:
2016-11-18 med uppgifter om Apples nya reparationsprogram för Iphone 6 Plus (se ovan)
2016-10-11 med uppgifter om hur fler målsägande och advokatbyråer har anslutit till en stor grupptalan mot Apple i Kalifornien (sida 2)

Det här är Touch Disease

Kort efter lanseringen av Iphone 6 och Iphone 6 Plus kom rapporter om att telefonerna kunde böjas enbart genom att ligga i byxfickan, och begreppet "bendgate" började spridas. Bendgate syftade på den tidigare kontroversen "antennagate" där en designmiss i Iphone 4 gjorde att mobilsignalen bröts.

Men efter att flera stora sajter och konsumentorganisationer testade telefonerna och fann att de inte alls var speciellt mycket ömtåligare för böjningar än konkurrenternas modeller lugnade det ner sig och snart användes bendgate för att retas med de som gärna vill se brister i Apples produkter.

Nu, två år senare, visar det sig att det kanske låg mer bakom bendgate än det först verkade.

Iphone 6 Plus med Touch Disease-felet

”Touch Disease”
Den senaste tiden har ett problem med skärmen på Iphone 6 och framför allt Iphone 6 Plus blivit allt vanligare, och rapporter om användare vars telefon har slutat svara på beröringar och/eller visar en grå remsa längst upp på skärmen har kommit allt tätare.

Felet har fått namnet Touch Disease, och kan vara på väg att bli ett av de mest spridda felen i Iphones historia. Bakom upptäckten av vad som verkar orsaka det och hur det manifesteras ligger reparationssajten Ifixit, som har stor vana av att plocka isär Apple-produkter.

Här är symptomen
Ett av de tydligaste tecknen på Touch Disease är att din Iphone 6 eller Iphone 6 Plus får en grå remsa utan innehåll längst upp på skärmen, aningen bredare än statusraden. Text och ikoner i statusraden kan fortfarande urskönjas svagt.

Det andra typiska symptomet är att skärmen slutar svara på beröring och du kan alltså inte använda telefonen. För vissa användare har en omstart hjälpt tillfälligt, men felet kommer snabbt tillbaka.

Vi har också sett rapporter om att det kan hjälpa att klämma på telefonen i höjd med övre delen av skärmen, medan andra säger att det hjälper att vrida telefonen (alltså hålla med en hand i vardera ända och vrida dem åt motsatta håll).

Moderkortet
De strulande chipens placering på Iphone 6 moderkort.

Så uppstår Touch Disease
Ifixit har både undersökt drabbade telefoner och talat med en rad serviceverkstäder för att ta reda på vad som ligger bakom problemen.

Svaret ser ut att vara att chipet som styr pekskärmen börjar lossna från moderkortet. När kopplingen bryts börjar olika fel dyka upp. Det här glappandet förklarar varför det tillfälligt kan hjälpa att klämma på eller vrida telefonen; det får helt enkelt kretsen att "falla på plats" igen, men utan att vara stadigt fastlött lossnar det snabbt igen.

Felet påminner en hel del om "red ring of death", ett öknamn på ett fel som drabbade många tidiga kunder av Microsofts Xbox 360. Där var det flera olika chip som började lossna eftersom anslutningarna inte var flexibla nog att stå emot de upprepade uppvärmningar och nedkylningar som är normala i en dator.

Iphone 6S och Iphone 6S Plus har en annan design där styrkretsen för pekskärmen sitter direkt i skärmmodulen, och äldre Iphone-modeller hade ett metallskydd som hjälpte till att hålla kretsarna på plats.

Iphone 6 Plus drabbas betydligt oftare än sitt mindre syskon, vilket Ifixit tror beror på att det större chassit gör det lättare att böja telefonen en aning (vilket också var vad bendgate-rapporterna menade). Det i sin tur gör att styrchipet utsätts för större påfrestningar, så det är troligare att kontakten börjar brytas. Än så länge finns inte lagom mycket data för att säga säkert, men det kan vara så att ett styvt skal eller fodral kan minska risken att drabbas av Touch Disease.

Så många drabbas
Appleinsider har samlat data om serviceärenden i fyra välbesökta Apple-butiker i USA, både före och efter Ifixits uppmärksammade rapport om Touch Disease. Under de tre dagarna innan rapporten kom 2 804 kunder in med Iphone-problem, varav 547 gällde Iphone 6 och 965 Iphone 6 Plus. Av dessa hade Apples tekniker redan diagnosticerat det här felet i 47 Iphone 6 och 265 Iphone 6 Plus.

Under de tre dagarna som följde på Ifixits rapport kom 3 039 kunder in med en Iphone, varav 564 var Iphone 6 och 1 094 Iphone 6 Plus. Av dessa fick 66 Iphone 6 och 409 Iphone 6 Plus diagnosen "touch disease".

Det betyder att hela 11 procent av alla kunder som kom till Apple med en strulande Iphone visade sig ha en drabbad telefon redan innan den uppmärksammade rapporten. Sedan nyheten började spridas steg den siffran till det dubbla. Appleinsiders data kommer visserligen bara från fyra butiker, och enbart butiker i USA, men det ger ändå en indikation om hur stort problemet kan vara.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning