Emoji och symboler

I nästan alla Macprogram kan du trycka kortkommandot ctrl-cmd-mellanslag när du redigerar text för att visa dialogrutan Emoji och symboler. Det är ett väldigt smidigt verktyg för att leta upp och klistra in unicode-emoji och andra symboler (matematiska till exempel) i vanlig text, även på webben om sajten stödjer unicode.

Nyligen råkade vi ut för en märklig sak då dialogrutan visades som vanligt i alla program utom Safari. Där försvann den helt enkelt, oavsett hur vi aktiverade den (det finns även ett kommando i menyn Inmatningskälla).

Lösningen visade sig vara att radera en inställningsfil. Så här gör du:

 1. Stäng av Safari eller vilket program det nu är som krånglar. Om dialogrutan inte vill visa sig över huvud taget kan du stänga av alla program och starta om datorn innan du går vidare.
   
 2. I Finder, väljer du -> Gå till mapp (shift-cmd-g), skriv in ~/Library/Preferences/ och tryck .
   
 3. Nu öppnas Preferences-mappen för ditt användarkonto. Leta upp filen com.apple.HIToolbox.plist och släng den i papperskorgen.
 4. Starta programmet som krånglade igen.
   
 5. Klicka på Inmatningskälla och välj Visa Emoji och symboler. Om du inte har den menyn i menyraden (det är den svenska flaggan, eller en annan flagga om du har annat tangentbord) kan du visa den genom att öppna Systeminställningar -> Tangentbord -> Inmatningskällor och kryssa i Visa inmatningsmeny i menyraden.

Nu bör den smarta dialogrutan dyka upp som den ska.