Nisus Writer Pro

Det här nischade men ganska populära programmet har också ett kommando för att klistra in oformaterad text, i Edit -> Paste -> Paste Text Only.

Libreoffice

Det kanske bästa öppna källkodsalternativet till Microsofts kontorsprogram har ett gränssnitt som liknar äldre versioner av Office, med ett Klistra in special-kommando (som dock har ett kortkommando: shift-cmd-v) och en knapp du kan trycka på högersidan på för att välja fler sätt att klistra in (bland annat Oformaterad text).

Google Docs

Googles molntjänst har en lite märklig situation. I Redigera-menyn inuti ett öppet dokument finns ett Klistra in utan formatering-kommando. Det fungerar i Chrome men inte i Firefox, och i Safari finns det inte ens i menyn. Vad som inte visas någonstans är att samma kortkommando som används i Apples program fungerar även här – i alla tre programmen. Det är alltså shift-alt-cmd-v för att klistra in utan formatering (eller rättare sagt så att formatet följer det där textmarkören befinner sig).

Google Docs

Google har även lagt till ett enkelt sätt att ta bort formatering i efterhand. Längst till höger i verktygsraden ligger ett understruket T med ett x intill. Tryck på det så tas all formatering bort och den markerade texten får standardformat.

Så gör du när inget annat fungerar

Vissa program är helt omöjliga att få att bete sig vettigt och vägrar klistra in helt utan formatering. En del webbappar kan ha formaterad text men saknar ett Klistra in och matcha formatering-kommando.

I de här fallen finns det ett säkert knep du kan ta till som alltid fungerar.

Öppna ett nytt dokument i Textredigering och välj Format -> Gör om till ren textfil (shift-cmd-t). Då blir filen helt formatbefriad – det enda du kan ställa in är typsnitt och storlek på hela texten, inga individuella inställningar för några enskilda tecken eller ord.

Klistra sedan in texten du vill ha oformaterad i ett annat program i det här textdokumentet, varpå den förlorar sin formatering. Markera den igen och kopiera. Den nya kopian saknar formatering och kan klistras in var som helst med det format som gäller där.

Det kan verka smidigt att använda webbläsarens sökfält på samma sätt, eftersom det också fungerar som formatrensare. Men akta dig: Om du har sökförslag aktiverat kommer din text skickas till Google eller vilken söktjänst du nu har som standard.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning