Wifi-bekymmer

Flera läsare har hört av sig med problem med wifi på Macen. Det börjar ofta med ostadig uppkoppling, och ibland kan du behöva ansluta till routern flera gånger då den verkar glömma att den ska ansluta automatiskt. Sedan kan hela uppkopplingen sluta fungera och i värsta fall visas ett rött X på wifi-ikonen i menyraden. Klickar du på den påstår den att det inte finns någon hårdvara installerad.

Om det inte hjälper med en en omstart eller att stänga av och slå på wifi finns det några fler saker du kan prova innan du kontaktar Apple eller en reparationsfirma.

  • Nollställ nvram (hette tidigare pram och "zappa pram" och var en vanlig åtgärd för allehanda fel). Det gör du genom att starta om Macen och hålla nere alt-cmd-p-r.
     
  • Nollställ System Management Controller (smc), den grundläggande mjukvara som hanterar hårdvarukomponenterna i Macen. Hur du gör skiljer sig åt en smula mellan olika Macar; Apple har instruktioner här.
     
  • Installera om systemet. Det är ganska bökigt, och om du har möjlighet kan du först testa att installera systemet på en annan hårddisk eller ett usb-minne och starta datorn från den. Om wifi funkar utan problem därifrån vet du att det är något med Macens systeminstallation.
     
  • Till sist kan du testa att kontrollera om wifi-modulen sitter som den ska på moderkortet i Macen. Om det går och är relativt enkelt varierar också från modell till modell. Om det känns görbart kan du kika på Ifixits guide för just din Mac.