Flytta runt ikoner i menyraden

Ikonerna i menyraden ligger i två grupper: Tredjepartsprogram till vänster, systemfunktioner till höger. Du kan flytta en ikon som tillhör systemet genom att hålla nere cmd och dra den. Tyvärr fungerar inte det för tredjepartsprogram, men det är trevligt nog en av nyheterna i Mac OS Sierra som släpps nu i höst.

Ta bort ikoner från menyraden

Systemikonerna har en fördel även på den här fronten. Du kan nämligen supersnabbt ta bort dem genom att hålla nere cmd och sedan dra ut ikonen från menyraden och släppa (ungefär som hur du tar bort ikoner från Dock). Mac OS Sierra kommer även göra det här möjligt med ikoner från tredjepartsprogram, men tills dess är du tvungen att ta bort dessas ikoner via deras inställningar.

De flesta program med menyradsikoner har en inställning för att visa eller dölja ikonen. Var du hittar den skiljer sig åt, men i ganska många ligger den under Allmänt (General) eller Avancerat. Några program saknar dock helt möjligheten att ta bort ikonen, utöver att stänga av dem. Det gäller till exempel Dropbox.

Om du har flera sådana och ont om utrymme kan du testa programmet Bartender, som kan lägga överflödiga menyradsprogram i en extra rad med ikoner som du sedan kan gömma. Det fungerar både med tredjepartsprogram och systemfunktioner.

Lägg till dolda menyradsikoner.
Lägg till dolda menyradsikoner.

Lägg till nya ikoner i menyraden
Tredjepartsprogram har sina egna inställningar. Många lägger automatiskt till sin ikon och du behöver bara rota i inställningarna om du vill ta bort den, men en del har menyradsikon som ett tillval du hittar i inställningar. Några få låter dig välja mellan menyraden, Dock eller båda. Ja, ibland finns till och med "varken eller" som alternativ.

Systemets olika ikoner hittar du oftast i Systeminställningar, under respektive funktions inställningspanel. Det gäller till exempel wifi, bluetooth och Time Machine. Några är aningen svårare att hitta: Vpn hittar du under nätverk, precis som wifi, men bara om du markerar en vpn-uppkoppling. Tangentbordsinställningar ligger under Tangentbord -> Inmatningskällor.

I mappen /System/Library/CoreServices/Menu Extras ligger över 20 menyradsprogram för både sådana du enkelt hittar i Systeminställningar och en del andra som inte är lika lätta att hitta. Eject till exempel, lägger till en ikon med vilken du kan mata ut anslutna enheter och skivor, och Scripts Menu visar en Applescript-meny som du annars måste aktivera i programmet Skriptredigerares inställningar.

Undertecknads menyrad efter vårstädning.

Håll dig till det du använder dagligen
Det blir mycket lättare att snabbt hitta det du är ute efter om menyraden inte är fullspäckad med ikoner, och program du bara använder då och då kan du faktiskt lika gärna öppna med Finder eller Spotlight. Genom att ta bort alla ikoner du inte använder ofta kan du även se till att slippa dolda ikoner när det aktiva programmet har många egna menyer.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning