Den nya ingångsmodellen av Macbook Pro med en Core i5-processor på 2,0 gigahertz är tänkt att ersätta 13-tumsmodellen av Macbook Air, men frågan är om den även kan ersätta äldre modeller av Macbook Pro?

Det beror naturligtvis på hur gammal dator du har och vilka behov du har, men har du en hyfsat modern modell ser vi ingen större anledning att byta upp sig. Varför kommer vi förklara lite längre fram i den här artikeln.

Ny design med för- och nackdelar

Rent designmässigt har Macbook Pro förändrats en hel del, även om just denna modell har kvar raden av funktionstangenterna längst upp på datorn.

Nya Macbook Pro är både tunnare och lättare än tidigare modeller, faktum är att den endast väger 1,37 kilo. Å andra sidan är det många av oss som hellre hade sett ett bättre tangentbord och fler kontakter, även om det skulle göra datorn snäppet tjockare och tyngre.

Nya Macbook Pro från sidan.
Från sidan ser vi hur tunn nya Macbook Pro är.

Tangentbordet som Apple har valt att satsa på är för övrigt av liknande slag som används i de nya modellerna av Macbook. Det har i sin tur fått kritik från flitiga skribenter som helt enkelt inte tycker att det känns rätt. Apple säger sig ha gjort diverse förändringar för att förbättra upplevelsen, men det märker vi inget av efter en veckas testande. Vi trycker konstant lite hårdare än vi borde och när vi sätter oss vid vår gamla dator känns det som en befrielse att använda tangentbordet vi är vana vid.

Nedanför tangentbordet återfinns en enorm styrplatta som baseras på Force Touch. Jämfört med styrplattan på förra årets Macbook Pro är den hela 46 procent större, något som faktiskt kan ställa till med problem. Titt som tätt råkar nämligen våra tummar komma åt plattan, vips hoppar markören upp ett par rader och vi råkar skriva in text i fel mening. En lösning är naturligtvis att ändra händernas position när vi skriver, men det är som bekant svårt att lära gamla hundar att sitta.

Bättre ljud och bibehållen hörlurskontakt

En välkommen förändring är de nya sterohögtalarna som ger betydligt högre ljud än tidigare. Nu räcker det med att sätta volymen på 75 procent för att fylla hela rummet med skön musik som dränker ljudet från vårt tangentbordssmattrande.

Högtalare
Två nya högtalare på var sin sida.

Många hade oroat sig över att hörlurskontakten skulle försvinna i Apples korståg mot gamla portar, men den finns faktiskt kvar. Anledningen är att den inte enbart används för hörlurar, utan även för att ansluta mikrofoner och instrument. Och Apple ska ju ha något att plocka bort i kommande uppgraderingar.


Ljusare och mer effektiv bildskärm

En av de främsta anledningarna till att köpa nya Macbook Pro är den fantastiska retinaskärmen med en upplösning på 227 pixlar per tum (2560x1600). Jämfört med förra årets modeller har Apple satsat på en ny tft-panel som är 67 procent ljusstarkare och har 67 procent högre kontrast. Färgerna är lika fantastiska som på 5K-modellen av Imac, vilket är imponerande.

Skärmar
Samtliga nya modeller av Macbook Pro är utrustade med en bättre skärm än tidigare.

Den nya skärmen använder dessutom 30 procent mindre energi, vilket bland annat beror på en variabel uppdateringsfrekvens. Faktum är att den nya skärmen har gjort det möjligt att använda ett mindre batteri och ändå ha lika lång batteritid som i förra årets modell.

Ruskigt få kontakter

Det kommer inte som någon större överraskning att Apple gjort sig av med de gamla kontakterna till förmån för två portar som kombinerar Thunderbolt 3 och usb-c. Vi har trots allt varit beredda på det ända sedan tolvtumsmodellen av Macbook släpptes förra året.
 

Portar
Klarar du dig med två portar?

Förändringen innebär att du antingen får köpa nya tillbehör eller lägga en slant på lämpliga adaptrar. Lyckligtvis är utbudet redan ganska stort, detta då marknaden har haft gott om tid på sig att ta fram nya produkter.

En annan fråga man kan ställa sig är varför Apple nöjt sig med två portar på den här modellen. Väljer du modellen med Touch Bar får du nämligen fyra stycken, två på vardera sidan. Troligtvis räknar Apple med att vi ska använda oss av trådlösa tillbehör och då räcker det med två portar för majoriteten av användarna, en för strömkabeln och en för att ansluta en extern skärm vid behov.

Läs också! Test: Usb-c-adaptern som ger alla portar vi saknar i Macbook Pro

Prestanda

När det kommer till prestanda är nya Macbook Pro en hyfsat snabb dator, detta trots att det ”bara” rör sig om en dubbelkärnig Core i5-processor på 2,0 gigahertz och 8 gigabyte arbetsminne av typen lpddr3.

I Geekbench 4.0.1 får nya Macbook Pro 3 765 poäng när en kärna används och 7 316 om båda används. Jämfört med 2015 års modell av Macbook Pro rör det sig emellertid endast om en förbättring med en respektive fyra procent.

Geekbench 4.0.1
Test av flera kärnor.

Om vi istället jämför med motsvarande modell av Macbook Air rör det sig om en skillnad på 16, respektive 25 procent. Med andra ord styrker det vår uppfattning att det är en bra uppdatering för dig som i dagsläget har en Macbook Air, men inte nödvändigtvis för dig som redan har en Macbook Pro.

Vad gäller grafiken är resultatet 51 procent bättre än för förra årets modell av Macbook Pro och 56 procent procent bättre än för förra årets modell av Macbook. Så trots att Intel Iris 540 är ett integrerat grafikkort är det hyfsat kompetent.

OpenCL
Test av OpenCL.

När det kommer till dataöverföringen uppmätte vi en genomsnittlig skrivhastighet på 1 317,8 megabyte per sekund i Blackmagic Disk Speed ​​Test 3.0. Läshastigheten uppgick å sin sida till 2 000 megabyte per sekund, men eftersom det är maxhastigheten i verktygsprogrammet lär den faktiska hastigheten vara högre. Enligt Apples egna uppgifter rör det sig om uppemot 3 000 megabyte per sekund, och så kan mycket väl vara fallet. Vi behöver dock införskaffa ett bättre mätverktyg för att verifiera den uppgiften. Hursomhelst är ssd-enheten blixtsnabb, vilket är glada nyheter.

Oförändrad batteritid

Som vi nämnde i förbifarten tidigare har Apple den här gången valt ett klenare batteri, närmare bestämt ligger kapaciteten på 54,5 wattimmar i stället för 74,9 wattimmar som i förra årets modell.

Batteritiden är ändå oförändrad, detta tack vare att den nya bildskärmen och Skylake-processorn är mer energisnåla. Sålunda uppges batteritiden till tio timmar, vilket vi naturligtvis ville testa.

Vi skapade därför en spellista med filmer i Itunes och ställde in skärmens ljusstyrka och volym på 50 procent. Vi kunde sedan titta på film i 9 timmar och 50 minuter innan datorn slocknade, med andra ord håller Apple vad de lovar när det kommer till batteritiden.

Macbook Pro
Så här ser Macbook Pro ut från ovan.

Vid normalt bruk kan vi räkna med att batteriet står sig en hel arbetsdag, men det är som vanligt bäst att ha en laddare med sig för säkerhets skull. En kul detalj är att du kan använda samma laddare som för Iphone 7, åtminstone om du införskaffat en ny kabel för usb-c. En sådan säljs för tillfället till rabatterat pris på Apple Store.

Omdöme

Det är lite synd att Apple inte släpper alla nya modeller av Macbook Pro samtidigt, för det som alla undrar över är hur den här modellen står sig gentemot modellerna med Touch Bar. Med det sagt kan vi endast jämföra med förra årets modeller av Macbook Pro och 13-tumsmodellen av Macbook Air, det är ju trots allt den datorn som den här ska ersätta.

Det går i sammanhanget inte att låta bli att nämna prislappen, som åtminstone för oss svenskar är i saftigaste laget. Grundkonfigurationen ligger på 16 995 kronor och då får vi 256 gigabyte lagring och 8 gigabyte arbetsminne. Dubblar vi mängden till 512 respektive 16 gigabyte hamnar vi på 21 395 kronor. Sätter vi i lagring på en terabyte och en snabbare i7-processor på 2,4 gigahertz landar vi på 29 095 kronor. Då återstår kostnaden för nya tillbehör, kablar och adaptrar som lätt blir ett antal tusenlappar till.

Macbook Pro
Hörlurskontakten sitter på den högra sidan av datorn.

Även om vi köper modellen för 29 095 kronor kan vi ändå inte få bättre grafikkort än Intel Iris 540, dessutom får vi nöja oss med två ynka portar. Vill du ha bättre grafikkort och fler portar måste du välja modellen med Touch Bar, så då får du alltså acceptera att du inte längre har några funktionstangenter.

Vad gäller datorn som sådan är den klart bättre än Macbook Air och även Macbook. Men har du 2015 års modell av Macbook Pro finns det faktiskt få anledningar att uppgradera. Då gör du klokare i att spara pengarna till nästa års modell som förhoppningsvis kommer att utrustas med Kaby Lake-processor och ha stöd för 32 gigabyte arbetsminne.

Test av Susie Ochs
Översättning och bearbetning av Mikael Markander

Fakta: 13-tums Macbook Pro

Funktion: Bärbar dator från Apple
Specifikationer: Core i5-processor på 2,0 gigahertz (Skylake), ssd-enhet på 256 gigabyte och 8 gigabyte arbetsminne
Pris: 16 995 kronor och uppåt
Mer information: http://www.apple.com/se/shop/buy-mac/macbook-pro

plus

- Fantastisk skärm
- Bra batteritid

minus

- Mediokert tangentbord
- Få kontakter