Efter en lång väntan är det nu äntligen dags för de nya modellerna av Macbook Pro att levereras till alla som har förbeställt ett exemplar. Våra amerikanska kollegor har testat både 13-tumsmodellen och 15-tumsmodellen och överlag är omdömet positivt. Läs även vårt test av Macbook Pro utan Touch Bar, där vi fokuserar mer på bland annat den nya skärmen och batteritiden med de nya, mindre batterierna.

Jämfört med förra årets modeller bjuds vi på en lång rad nyheter, däribland Touch Bar, fingeravtrycksläsare, större styrplatta och ett nytt tangentbord. Dessutom är datorerna både mindre och lättare, något som underlättar en hel del när man är på resande fot.

Läs också! 8 tillbehör du måste köpa till nya Macbook Pro

Touch Bar – den största nyheten

Det som är det stora dragplåstret i de nya modellerna är Touch Bar, en pekskärmsremsa som ersätter de traditionella funktionstangenterna. Apple vill egentligen inte att vi ska kalla det för en skärm utan för en inmatningsenhet, detta då det mer handlar om ett anpassningsbart tangentbord än en skärm i traditionell bemärkelse.

Det är inte möjligt att justera ljusstyrkan på Touch Bar på egen hand och anledningen är helt enkelt att ”tangenterna” inte skulle synas om ljuset är för starkt. Den optimala betraktningsvinkeln är 45 grader, men det är inga problem att se innehållet även från en annan vinkel.

Macbook Pro
Touch Bar är formgiven för att smälta in och mer påminna om tangenter än en ljusstark skärm.

Vad som syns på Touch Bar beror på vilket program du använder dig av, men du kan när som helst använda de klassiska funktionstangenterna genom att klicka på fn-tangenten. Vill du anpassa funktionaliteten beger du dig till Systeminställningar -> Tangentbord och ställer in det exakt så som du vill ha det. Om du vill kan du till exempel välja att fn-tangenten i stället används för att maximera innehållet på Touch Bar, vilket bland annat innebär att Escape-tangenten försvinner.

Längst till höger i Touch Bar återfinns dina fyra favorittangenter i det som kallas för Control Strip, vilka väljer du själv i inställningarna för tangentbordet. De förvalda tangenterna ändrar ljusstyrkan och volymen, stänger av ljudet och startar Siri, men du kan till exempel lägga till tangenter för att ta skärmdumpar, öppna notiscenter och så vidare. Att det räcker med en enda tangent för att både höja eller sänka ljudet är förresten något vi gillar skarpt.

Längst till vänster finns en virtuell Escape-tangent som fungerar precis som vi är vana vid. Om du föredrar en fysisk tangent kan du ställa in att den ska ersätta någon av dina vanliga tangenter, till exempel Skiftlås (Caps Lock).


Så fungerar Touch Bar med dina program

I mitten av Touch Bar hamnar de app-specifika tangenterna och det är dessa som imponerar mest på oss. Nedan listar vi några av funktionerna i Apples egna program.

I Mail erbjuds tangenter för att flagga, arkivera och ta bort mejl, något som gör det enklare att sortera inkorgen.

I Safari får vi se mediatangenter så fort en video startas. Med hjälp av en pausknapp kan vi snabbt sätta stopp för en video utan att sträcka oss efter musen. Ett annat användningsområde är att snabbt öppna dina favoritsajter, till exempel MacWorld eller M3.

Macbook Pro
Så här kan Touch Bar se ut i Safari

I Meddelanden kan du komma åt alla emojis via en knapptryckning, sedan är det bara att bläddra sig fram till den du vill använda dig av.

Macbook Pro

Du kan enkelt anpassa innehållet i de flesta av Apples program, men tyvärr inte i Itunes av någon oförklarlig anledning. Snabbaste sättet att ändra uppsättningen är att välja Innehåll i menyraden och leta reda på alternativet att anpassa Touch Bar. Sedan är det bara att flytta runt på tangenterna eller lägga till nya.

Många av de mest populära tredjepartsprogrammen har redan fått eller kommer att få stöd för Touch Bar. Här kan nämnas tungviktare som Microsoft Office, Adobe Photoshop och Pixelmator, med även mer nischade program som Omnigraffle och Djay.

Touch Bar är kort och gott ett riktigt trevligt tillskott som gör att vi sparar en hel del tid. Visst kan vi använda musen eller kortkommandon, men hur många av de sistnämnda kan du egentligen utantill?

Inbyggd fingeravtrycksläsare

Apple har valt att integrera fingeravtrycksläsaren Touch ID i Touch Bar, vilket gör det enkelt att köpa appar, musik, filmer och böcker på App Store, Itunes Store och Ibookstore. Det kan även användas för att betala med Apple Pay direkt i Safari, åtminstone så länge du bor i något av länderna där betaltjänsten lanserats.

Det som vi gillar mest med Touch ID är emellertid att slippa skriva in lösenord för att logga in eller för att ändra på någon inställning. Har du köpt 1Password kan du nästan slippa skriva in lösenord överhuvudtaget, detta då programmet nyligen uppdaterades med stöd för Touch ID. 

Macbook Pro

Prestanda

I den nya 13-tumsmodellen av Macbook Pro utan Touch Bar visade det sig att det rörde sig om i stort sett samma prestanda som i förra årets motsvarighet. Men hur är det då ställt med Touch Bar-modellerna?

Om vi börjar med Geekbench 4.0.1 får 13-tumsmodellen med Touch Bar 3 927 poäng vid användning av en processorkärna, medan 15-tumsmodellen får 4 216 poäng. Det är en förbättring med 5,3 respektive 1,5 procent jämfört med förra årets modeller (se nedan).

Geekbench

När flera kärnor används är 13-tumsmodellen 7,9 procent bättre än förra årets modell, men när det kommer till 15-tumsmodellen handlar det faktiskt om en försämring jämfört med förra årets modell.

Macbook Pro

I OpenCL-testet är 13-tummaren 59 procent bättre än den förra generationen, medan 15-tummaren är 8,6 procent bättre.

OpenCL
OpenCl. Längre staplar är bättre.

Avslutningsvis har vi använt oss av Cinebench OpenGL för att kolla upp grafikprestanda. Här handlar det om förbättringar på 27,5 respektive 13,7 procent jämfört med förra årets modeller.

OpenGL
OpenGl. Längre staplar är bättre.

Det har klagats friskt på Apples beslut att sätta ett tak på 16 gigabyte arbetsminne, men det hänger av allt att döma samman med valet av processor. Nästa år lär det bli dags för Kaby Lake och då får vi förhoppningsvis se en fördubbling till 32 gigabyte.


För- och nackdelar med den nya designen

Som vi påpekade i början av den här artikeln är de nya modellerna både tunnare och lättare än förra årets motsvarigheter. För att skala bort så mycket som möjligt har Apple satsat på ett nytt tangentbord som vi ärligt talat har lite svårt för.

Macbook Pro

Vi hade gärna lagt till några millimeter för att ha kvar det gamla tangentbordet, något som också hade kunnat ge oss ett aningen större batteri och kanske fler kontakter. Som bekant får vi nöja oss med två respektive fyra portar för usb-c och thunderbolt 3, något som många anser är i minsta laget för en proffsdator.

Vidare kan vi konstatera att vi bjuds på en större styrplatta med stöd för Force Touch, något som de flesta användare lär uppskatta. Det finns emellertid en risk för att man kommer åt styrplattan av misstag när man skriver, vilket är aningen irriterande.

Macbook Pro

Avslutningsvis bör vi nämna de nya högtalarna, och på den punkten är vi positivt överraskade. Enligt Apple är volymen nu dubbelt så hög som tidigare, något som ger tillfredsställande ljud när vi tittar på filmer, tv-serier och sportsändningar. Högtalarna i 15-tummaren ger lite bättre ljud än de i 13-tummaren, men någon större skillnad är det inte tal om.

Läs också: Köpa nu eller vänta? Test och köpråd av alla Apple-prylar

Omdöme och betyg
Det går inte att blunda för det faktum att nya Macbook Pro har en väldigt hög prislapp, något som lär få många potentiella kunder att tveka. Men om vi bortser från prislappen handlar det om riktigt bra datorer och på de flesta Bra köppunkter handlar det om en förbättring jämfört med förra årets modeller.

Vi gillar både Touch Bar och Touch ID, vilket gör att vi tycker att dessa modeller är ett bättre val än den nya 13-tumsmodellen där funktionstangenterna finns kvar. Betyget blir därför ett snäpp högre, närmare bestämt en åtta på en tiogradig skala.

Test: Susie Ochs
Bilder: Andy Murray
Översättning och bearbetning: Mikael Markander

Fakta: Macbook Pro med Touch Bar och Touch ID
Pris: Från 20 595 kronor och uppåt beroende på konfiguration
Mer information: http://www.apple.com/se/macbook-pro/

plus

Stöd för Touch Bar och Touch ID
Mindre och lättare

minus

Högt pris
Det gamla tangentbordet har bytts ut

Betyg: 4 av 5