En av de saker det pratats mest om efter släppet av de nya serien bärbara är hur pass "Pro" modellerna egentligen är. Bristen på portar och 32 GB minne har fått högljudda kritiker att hålla fast vid sina gamla maskiner – eller till och med snegla på Windows-alternativ. Apple betonar istället möjligheten att koppla in upp till två 5k-skärmar, supersnabb överföring med thunderbolt 3 (40 Gb/s), en fantastisk, ljusstark skärm – saker som ska göra den till en verklig Pro-maskin.

Pro

Vi testar en Macbook Pro i 15-tumsmodell, och som brukligt i 15-tummaren har vi här en fyrkärnig Intel Core i7-processor. I vår testdator sitter mellan-processorn, klockad till 2,7 Ghz, med 512 GB stor ssd och så klart 16 GB arbetsminne, 15-tummaren säljs som bekant med varken mer eller mindre än just 16 GB.

Prestanda i siffror – en riktig Pro-dator?

Det är möjligt att Apple väntade – och hoppades – på att rätt processorer i Kaby Lake-serien skulle hinna bli klara till denna nya generation Pro-datorer (och processorerna är precis runt hörnet). Men icket, istället fick vi Skylake. Rent prestandamässigt innebär Skylake inte någon större uppgradering från 2015 års modell av Macbook Pro.

I Geekbench 4.0.3 når Macbook Pro 4 295 poäng för enkeltrådat och 13 184 i multitrådade poäng, vilket är någon procent bättre än 2015-modellen.

Pro
Geekbench 4: Enkeltrådade och multitrådade processer

Men medan processorn bara bjuder på måttliga prestandaökningar har det hänt desto mer på andra fronter. Grafik och lagring är de stora vinnarna i år. I vår modell sitter en AMD Radeon Pro 455 med 2 GB grafikminne, parat med en Intel HD Graphics 530 för lättare uppgifter. I Cinebench Open GL-test nådde maskinen närmare 80 fps, ett imponerande resultat och lite drygt 30 procent bättre än förra årets modell. Se här presterade maskinen i Geekbench Open CL-test:

Pro
Geekbench 4: OpenCL

Även SSD-lagringen har fått sig en rejäl boost. Apple menar att det rör sig om en hundraprocentig förbättring jämfört med 2015-modellen. Det låter inte otänkbart, men vi kan faktiskt inte kontrollera det påståendet – vårt testverktyg maxar ut vid 2 Gb/s. Apple hävdar att lagringen klarar 3,1 GB/s läshastighet, och vi har ingen anledning att ifrågasätta det. Det gör att lagringen i Macbook Pro hör till världens snabbaste på marknaden. Det väger också upp bristen på 32 GB minne en aning, då datorn kan få supersnabb tillgång till lagringen när arbetsminnet tar slut.

Finfina testresultat, men så kostar lagringen också därefter. Att uppgradera vår 15-tummare till 1 TB kostar 4 400 kronor. 2 TB går på hisnande 13 200 kronor.

Videoexporter från Imovie, Final Cut Pro och Adobe Premiere går rejält snabbare än tidigare. Jämfört med en några år gammal Macbook Pro är skillnaden betydande för någon som ofta exporterar video. Detta tillsammans med toksnabb lagring gör att det överlag rör sig om en ganska rejält mycket snabbare dator jämfört med 2015-modellerna, även om processorn inte bjuder på några underverk. De flesta som köper denna maskin kommer dessutom uppgradera från äldre modeller, och då blir skillnaden ännu större.

Touch Bar – Plojig leksak eller proffsigt verktyg?

Så fick Macen en pekskärm till slut, typ. Apple vill att vi ska se Touch Bar som anpassningsbara knappar snarare än en skärm. Därför går det inte heller att anpassa ljusstyrkan separat för Touch Bar.

Pro
Programmet Bilder på Touch Bar

Vissa saker är lite märkliga i Touch Bar, som att vi får se förhandsvisningar av flikar i Safari (de minimala bilderna är omöjliga att tyda något från). Och att kunna bläddra bland filter i Bilder är verkligen inget som får proffsen att rusa efter en ny Mac. Det kan däremot vara användbart att enkelt kunna spola i ett klipp genom att flytta en markör på Touch Bar, istället för att flytta pekaren till videon och sedan flytta uppspelningshuvudet där.

Då och då blir det uppenbart att vi testar en teknik som bara har funnits några veckor på marknaden. I exempelvis Chrome händer – ingenting. Touch Bar förblir svart på större delen av skärmen – och det är ärligt talat lite skönt när det ibland kan kännas lite väl fladdrigt i Safari, som växlar mellan svårtydda flikar, färgglada symboler och annat.

Vi lyckades till och med krascha Chrome en gång genom att ställa oss i adressfältet och trycka på några av de alternativ för att justera text som (felaktigt) dyker upp. Kort sagt: Touch Bars eventuella framgång hänger lika mycket på tredjepartstillverkares vilja att ta till sig den nya tekniken, som på Apple själva. I nuläget upplevs den något pillig och ofärdig, ibland går det lika snabbt att skriva ett kortkommando som att leta upp rätt symbol på tangentbordet.

Vi tror ändå att det finns en verklig potential i Touch Bar, särskilt i riktiga proffsprogram. Redan nu finns ett antal program som drar nytta av pekremsan. I Imovie och Final Cut Pro kan vi exempelvis dela klipp samt höja och sänka volymen på klipp, och att få upp hela tidslinjen i Final Cut under fullskärmsuppspelning är riktigt häftigt. I Pixelmator kan vi exempelvis ha våra favoritverktyg precis ovanför tangenterna, och med ett tryck på en symbol kan vi jämföra vår redigering med originalet.

Pro
Pixelmator på Touch Bar

Touch Bar får också pluspoäng för att den är ordentligt anpassningsbar så att vi kan skapa vår egen favorituppsättning av genvägar och funktioner, för varje program som stödjer Touch Bar.

Överraskande batteritid och en fantastisk skärm

Förutom Touch Bar, är det den gigantiska styrplattan som märks när vi öppnar nya Macbook Pro. Den har svällt rejält, och är nu större än en Iphone 7 Plus. Och den är precis så bra som vi vant oss vid från Apples styrplattor. Det är skönt att få utrymme i överflöd till gester, men vi har också märkt av en del av de problem med flerfingersgester som dykt upp.

I övrigt är den klassledande, som brukligt när det gäller styrplattor från Apple. Men varför går det inte att använda en Apple Pencil på plattan för snabb retusch i Bilder, Pixelmator eller Photoshop? Det hade ökat på trovärdigheten bakom Pro-namnet ytterligare.

Mer om tangentbordet kan du läsa i våra tester av 13-tumsmodellerna på nästkommande sidor. Vi kan kort konstatera att nya tangentbordet är en vattendelare, men undertecknad gillar det skarpt. Tangenterna är rätt stumma men otroligt stabila, lätta att träffa och tack vare att de bara rör sig någon millimeter flyger vi över tangentbordet på ett sätt som vi inte kunde göra på tidigare modeller. Däremot lever det om lite mer än tidigare.

Pro

Värt att notera är också den överraskande bra batteritiden i 15-tummaren, trots mindre batteri än i tidigare modell (strömsnåla Skylake är en stor del av förklaringen). Under måttligt surfande med 50% ljusstyrka når vi utan problem 12 timmars batteritid, och ännu mer om vi hade snålat lite till. Detta med Safari som webbläsare, ska sägas.

Chrome är fortfarande en elektronmumsande strömtjuv av rang. Med surfande och jobbande i Chrome och cirka 60 procent ljusstyrka hinner vi jobba omkring åtta timmar effektiv tid innan batteriet ger upp. Och det är väl i och för sig inte fy skam det heller. Sysslar vi däremot med tyngre uppgifter där grafikkortet kickar in bör vi slänga ned laddaren i väskan. För sådant räcker inte batteriet en hel arbetsdag.

Och just det. Skärmen är underbar den med. Bländande ljusstark, skarp och kontrastrik samt med fullt stöd för p3-färg, som ger 25 procent fler färger än rgb. Detta tillsammans med bra batteritid gör att vi kan skruva upp ljusstyrkan rätt mycket för att undvika reflektioner i skärmen, utan att köra batteriet i botten.

Slutsats: Knepig, kontroversiell – och fantastisk

Om vi påminner oss om att datorn rymmer en rejäl fyrkärnig processor, möjligheten att driva upp till fyra 4k-skärmar samtidigt och rejält bra batteritid, samtidigt som den är tunnare än Macbook Air, så blir vi imponerade. Och det är skönt att nästan inte märka att vi har en 15-tummare i ryggsäcken.

På klassiskt Apple-manér har man med Macbook Pro av 2016 års modell satsat fullt på det man tror är framtiden, och ställt sig helt osentimentala inför gamla standarder, portar eller vad kunder som verkligen vill ha kvar sina gamla sladdar egentligen tycker. Vid förra generationskiftet försvann den optiska läsaren, ethernet-porten och firewire. Den här gången rök resten.

Pro
Helt nya portar, förutom hörlursuttaget som fortfarande hänger kvar.

Det här är en design som ska hålla i 4-5 år. Apple vill att den fortfarande ska kännas tunn, lätt och modern, utan unkna, gamla portar även om fem år, till dess att nästa modell står runt hörnet. Det gör att det inte är helt lätt att vara Macbook Pro-ägare idag, och köpare kommer behöva investera några kronor i donglar, adaptrar och tillbehör (vilka du kommer behöva köpa kan du läsa här).

Vi kan sätta en slant på nästa uppgradering kommer ge oss både Kaby Lake och 32 GB arbetsminne (och förhoppningsvis lägre pris). Det stillar troligen den värsta kritiken, men där är vi inte ännu. Just nu har vi en på många sätt fantastisk dator, men den lider också av en knepig port-situation och högt pris. Vår test-dator kostar nästan 32 000 kronor, vilket gör det till en rejäl investering för de flesta. Det är ett få förunnat, men alldeles underbart arbetsverktyg.


Fakta: Macbook Pro, 15 tum
Funktion: Bärbar dator från AppleBra köp
Processor: 2,7 GHz fyrkärnig Intel Core i7 (Turbo Boost upp till 3,6 GHz), testad modell
Minne: 16 GB inbyggt 2133 MHz lpddr3-minne
Lagring: 512 GB inbyggd pcie-baserad ssd
Grafik: Radeon Pro 455 med 2 GB gddr5-minne, samt Intel HD Graphics 530
Pris: 31 495 kronor
Mer info: Apple

Prisjakt
plus

Touch Bar är spännande och med stor potential
Snabb lagring
Lätt och smidig för att vara en Pro-dator
Skärmen
Styrplattan

minus

Inga gamla portar
Ingen SD-kortläsare
Pris

Betyg: 5 av 5