Jag var snabb med att beställa den nya Macbook Pro-modellen efter att den lanserades, men på grund av lång leveranstid och julledighet dröjde det till början av januari innan jag fick lägga vantarna på den. Givetvis hann jag klämma på maskinen när vi först fick in den för test i november, men nu har jag levt med den nya 13-tummaren under en månad.

Formatet var avgörande

Jag gick från en Macbook Air 13 tum från 2013 som jag använt dagligen sedan jag köpte den. Macbook Pro-datorn som jag nu slog till på var en Touch Bar-modell bestyckad med en i7-processor och 16 GB minne. Jag har tidigare tyckt att Pro-modellerna från Apple varit aningen för tunga och det var just den nya 13-tummarens låga vikt som gjorde att jag valde att slå till direkt.

Jag gillar verkligen formatet, och den nya skärmen är ett enormt lyft från en Macbook Air utan retina display. Skärmen är skarp och kontrastrik och färgåtergivningen är fantastisk. Många användare har sågat det nya tangentbordet men jag tycker att det är helt okej att skriva på trots kortare slaglängd. Den feta touchpaden är också helt underbar även om jag i början av misstag kom åt den oavsiktigt ibland. Det är skönt att kunna använda fyrfingergester utan att trycka ihop handen först för att den ska få plats.

Maccbook Pro Touch Bar
Maccbook Pro Touch Bar.

Touch Bar växer med tiden

Touch Bar är kanske den mest uppenbara nyheten i datorn, och det tog ett tag innan jag lärde mig uppskatta den. Och jag är fortfarande inte helsåld på konceptet med att banta bort den fysiska escapeknappen. Ibland finns den helt enkelt inte där när jag behöver den, och ibland krävs det både ett och två extra klick för att få fram den. Men visst, du kan skräddarsy Touch Bar som du vill ha den, och i en del program är det faktiskt riktigt användbart. Att ändra volym och ljusstyrka genom att bara trycka en gång och sedan dra i sidled är väldigt smidigt.

En detalj som jag verkligen lärt mig att uppskatta är Touch ID. Det är otroligt behagligt att använda fingertoppen istället för att mata in lösenord.Prestandamässigt tycker jag att datorn fungerar riktigt bra, och då använder jag den en hel del med tunga program – bland annat Indesign för att göra tidning, Photoshop och Illustrator till bildbearbetning och Premiere till att klippa video. När jag inte jobbar använder jag dessutom Garageband och Logic till att spela in musik. Ofta har jag dessutom massor av program igång samtidigt.

Visst hade det varit trevligt med Kaby Lake och möjligheten att stoppa i 32 GB minne, men för mina behov räcker den här konfigurationen riktigt långt. Men skillnaden jämfört med föregående generation är ganska blygsam.

Kontaktproblem

Det som ställt till det mest rent praktiskt är nog avsaknaden av en vanlig usb-port. Det är ju inte alltid man har en adapter med sig, även om jag har en liten USB C-docka vid mitt skrivbord på jobbet, och en adapter i datorväskan. Men titt som tätt står jag där med datorn och behöver snabbt kopiera över en fil från ett usb-minne. Och så börjar adapterjakten. Jag tror i längden på konceptet med en kontakt, men när man är ute och flänger omkring med datorn är det här ett problem just nu. Det kostar på att vara early adopter helt enkelt.

Batteritiden i nya Macbook Pro har fått både ris och ros, och jag är inte jätteimponerad. Kanske är det för att jag gärna vill pressa upp ljusstyrkan till max, och för att jag ofta har många program igång samtidigt och ständigt synkar dropboxmappar. Men jag har än så länge inte fixat en hel arbetsdag på en laddning. Batteritiden är inte alls dålig, men om jag behöver datorn mer än fem timmar tar jag alltid med mig laddaren.


Omdöme

Nya Macbook Pro med Touch Bar är helt klart lika bra som jag hoppades på, även om jag saknar både den gamla usb-porten och Magsafe-laddkontakten från min gamla Macbook Air. Den här datorn är extremt välbyggd och snabb samtidigt som den är riktigt lätt och behändig, och det är just den kombinationen som gör datorn så fantastisk. Hade Apple klämt in ett djupare tangentbord och lite fler portar hade inte det här varit ett alternativ för oss som vant oss vid Macbook Air-formatet. Nu väntar jag bara på att resten av branschen ska komma ikapp och anamma USB-C-standarden fullt ut.

Mikael Lindkvist