Test: Macbook Pro 2017

En av de stora nyheterna på Apples utvecklarkonferensen WWDC för några veckor sedan var uppgraderade modeller av Macbook Pro. På utsidan ser de exakt likadana ut som förra årets modeller, men på insidan har det skett en del förändringar.

Ett test av Macbook Pro 2018 (Coffee Lake) hittar du här!

Kaby Lake är den stora nyheten

Macbook Pro
Foto: Roman Loyola

Samtliga modeller av nya Macbook Pro är nämligen utrustade med sjunde generationens Core-processorer från Intel, det vill säga Kaby Lake. Tidigare modeller baserades på föregångaren Skylake och vi förväntar oss att det ska ge en viss skillnad i prestanda.

Vi har testat den nya toppmodellen på 15 tum med fyrkärnig Core i7-processor på 2,9 gigahertz och AMD Radeon Pro 560, ett kraftfullt grafikkort på 4 gigabyte. Vad gäller den integrerade grafiken erbjuds Intel HD 630, vilket kan jämföras med Intel HD 530 i föregångaren. Prislappen för nämnda konfiguration ligger på 32 995 kronor inklusive moms.

Skärmen på 15,4 tum har upplösningen 2880x1800 och vi erbjuds fyra stycken Thunderbolt 3-portar, två på vardera sidan. Vill du ha fler kontakter än så får du snällt investera i adaptrar eller dockningsstationer.

Tråkigt nog är det fortfarande inte möjligt att använda mer än 16 gigabyte arbetsminne, detta trots att det var ett av de vanligaste klagomålen på 2016 års modeller. Orsaken är att större minnen slukar mer ström, vilket påverkar batteritiden negativt. Vi förstår hur Apple resonerar, men hoppas verkligen att den maximala mängden minne ökas vid nästa uppgradering.


Snabbare lagring

Macbook Pro
Foto: Roman Loyola

På lagringsfronten används en ssd-enhet på 512 gigabyte och enligt Apples egna uppgifter ska denna vara uppemot 50 procent snabbare än den som användes tidigare.

Styrplattan är av typen Force Touch och den är precis lika stor som i förra årets modell. Vad gäller färgerna kan vi välja mellan silver och rymdgrå, även detta oförändrat jämfört med tidigare.

Touch Bar var en av förra årets stora nyheter och sedan dess har mängder med program anpassats för pekskärmsremsan. Någon skillnad på själva hårdvaran är det inte tal om den här gången, så vi hastar vidare till nästa punkt på listan.

Rejält med kraft

Macbook Pro
Foto: Roman Loyola

För att mäta hastigheten på den nya modellen av Macbook Pro använde vi oss av den vanliga uppsättningen mätverktyg och jämförde med ett antal tidigare modeller.

I Geekbench 4.1 fick vi 4 739 poäng när vi testade med en kärna, vilket innebär att den nya modellen är 16 procent snabbare än föregångaren. När vi testade flera kärnor fick vi 15 371 poäng, vilket motsvarar en prestandaökning på 19 procent.

När det kommer till grafiken använde vi oss av både Geekbench 4 OpenCL och Cinebench OpenGL. I det sistnämnda testet uppmättes 87,1 bildrutor per sekund, vilket är 14 procent fler än i förra årets toppmodell.

Mer kraft är naturligtvis goda nyheter för professionella användare, inte minst för dem som arbetar med videoredigering och liknande.

Om några månader släpps dessutom Mac OS High Sierra, ett operativsystem med en lång rad optimeringar för datorer med Kaby Lake. Bland annat blir det tal om längre batteritid och hårdvaruacceleration för HEVC-video (High Efficiency Video Coding).

Med andra ord finns det all anledning att tro att de nya modellerna av Macbook Pro blir ännu mer kraftfulla med den nya mjukvaran, men om så verkligen är fallet får vi lov att återkomma till.

Omdöme och betyg

Om du mestadels använder din dator för surfande och medföljande program som Itunes och Bilder är toppmodellen av Macbook Pro antagligen i dyraste laget. Men är du en professionell användare som behöver ett kraftfullt arbetsverktyg är det svårt att hitta en bättre bärbar dator i dagsläget.

Full nytta av din nya dator får du först när Mac OS High Sierra släpps, så om du inte har bråttom kan du gott och väl vänta några månader med beställningen.

Fakta: Macbook Pro (2017)

Funktion: Bärbar dator 
Pris: 32 995 kronor för 15-tumsmodellen med Core i7-processor på 2,9 gigahertz
Mer information: https://www.apple.com/se/macbook-pro/

plus

Hög prestanda
Stöd för hårdvaruacceleration av HEVC-video

minus

Få förändringar jämfört med förra årets modell
Hög prislapp

Betyg: 4 av 5