Testad produkt: Macbook Pro (2019)
Pris: 15 790 kronor hos Netonnet.

Här testar vi Macbook Pro 13 tum 1,4 gHz Core i5.

Valet är lättare nu eftersom vi inte längre behöver ge upp de funktioner som tidigare saknades i ingångsmodellen av Macbook Pro. Apple sålde som bekant tidigare två ingångsmodeller av 13-tummaren utan Touch Bar, och två dyrare 13-tummare med Touch Bar. Modellerna utan Touch Bar hade dessutom en äldre generation processorer, ett äldre tangentbord och saknade exempelvis T2-chipet.

Missa inte! Rykte: Apple släpper ny Macbook Pro 16 tum i höst – med helt nytt tangentbord

Alltså ganska stora uppoffringar om du ville spara en slant på en ny Macbook Pro. Men de skillnaderna är nu som bortblåsta. Även de två ingångsmodellerna har nu Touch Bar, och är också i övrigt fullt jämförbara med de dyrare modellerna (som uppdaterades tidigare under året).

Skillnaden ligger nu istället i typ av processor, lagring och inte minst pris.

Om du har en äldre Macbook idag och väntat med att uppdatera för att se vad Apple skulle göra med den åldrande ingångsmodellen – och kanske inte heller ville betala de 20 000 kronor som de toppmodellerna av 13-tumsstorleken kostar – så är det nu ett bättre tillfälle än på länge att uppgradera sig.


Säg hej till Touch Bar

När Apple introducerade Touch Bra år 2016 fick alla Macbook Pro-modeller utom de två den nya uppfinningen. Nu kommer den lilla pekremsan som ersätter raden med funktionstangenter också till de två återstående modellerna.

Test MacBook Pro 2019 13 tum 1,4 gHz
Foto: Roman Loyola / IDGTouch Bar är en nyhet på årets ingångsmodell av Macbook Pro 13 tum.

För dig som inte är bekant med Touch Bar: Gränssnittet här ändras beroende på vilket program vi använder. I Safari visas exempelvis våra sparade favoritsidor samt öppna flikar. I Finder kan vi exempelvis tömma papperskorgen eller ändra tagg på en fil, och det utan att flytta handen till en datormus eller till pekplattan. Touch Bar kan vara verkligt användbar i vissa situationer.

Eller så kan du se den som helt överflödig. En del användare föredrar de traditionella funktionsknapparna istället, med snabbare tillgång till volym, play, paus och så vidare. Det går dock att anpassa Touch Bar till att alltid visa vissa knappar i vissa program. Du kan byta ut Siri-knappen på Touch Bar mot en play- och paus-knapp, eller låta Touch Bar alltid visa funktionstangenterna om du föredrar det.

Test MacBook Pro 2019 13 tum 1,4 gHz
Foto: Roman Loyola / IDGNu är skillnaden mellan Macbook Pro och Macbook Air ännu lite tydligare: Macbook Air (till höger) har en vanlig knapprad istället för pekremsan.

Det är svårt att kalla Touch Bar varken helt nödvändig eller överflödig, eftersom alla använder sin dator på olika sätt. Det går dock att göra livet med Touch Bar lite enklare om du inte gillar den. Och det kan bli nödvändigt, för numera finns det alltså ingen Macbook Pro utan Touch Bar (Macbook Air saknar dock Touch Bar, men det är också en långsammare dator).


Touch ID och T2

Förutom Touch Bar har Macbook Pro i sin ingångsmodell också begåvats med Touch ID. Har du någonsin använt det på en Iphone eller Ipad kommer du omedelbart känna igen det också här.

Touch ID kan användas de gånger vi annars behöver skriva in ett lösenord på tangentbordet, som när du väcker datorn från vila, när du handlar på nätet eller när din Mac ber dig auktorisera en ändrad inställning. (Efter en första start av datorn samt när vi inte skrivit in lösenordet på någon dag måste vi dock använda lösenordet som vanligt för att ”återaktivera” Touch ID).

När lösenordshanterare blivit allt vanligare för att, helt enkelt, få hjälp med att hantera långa lösenord och att höja säkerheten på våra konton kan det kanske tyckas onödigt med Touch ID. Men faktum är att Touch ID gör även en lösenordshanterare smartare. Flera har stöd för Touch ID (och Face ID på Iphone), så då kan du logga in också på dina konton på internet med bara fingeravtrycket. Smidigt!

Test MacBook Pro 2019 13 tum 1,4 gHz
Foto: Roman Loyola / IDG

T2 heter chippet som styr Touch ID. Det är enkelt uttryck en liten extraprocessor som inte bara lagrar vårt fingeravtryck säkert, utan också hanterar andra funktioner. Som att hålla datorns hårddisk ständigt krypterad, samt hanterar datorn säkra uppstartsprocess. Även webbkameran (fortfarande bara 720p, dessvärre) hanteras av T2-chippet, för högre säkerhet.


Tangentbord och thunderbolt 3

Nya Macbook Pro har samma, tredje generationens tangentbord med så kallade fjärilsbrytare som också sitter i senaste versionen av Macbook Air samt övriga Macbook Pro-modeller.

Denna versionen av tangentbordet är bättre än någonsin tidigare, med bättre skrivkänsla, förmodat längre hållbarhet med ett nytt material i brytarna, bättre skydd mot smuts med ett silikonskydd undertill, och inte minst är det tystare än tidigare.

Trots det är det långt ifrån perfekt. Det är fortfarande högljutt, och att tangentbordet redan från dag ett är med i Apples reparationsprogram (tangentbordet är täckt av garanti mot skador i fyra år) är visserligen betryggande, men kan också ses som att inte ens Apple själva vågar sälja tangentbordet utan en lång garanti.

Tangentbordets korta slaglängd faller inte heller alla i smaken. Det är lätt att slå för hårt på de ganska stumma tangenterna, med ett muskelminne som vant sig på betydligt mer långslagiga tangenter. Efter en lång dags skrivande är det lätt att ibland till och med få lite ont i fingrar eller fingerspetsar. Illa.

Rykten går om att Apple utvecklar ett helt nytt tangentbord för nästa generation Macbook Pro. Vill du vänta och se hur det tangentbordet blir lär det dock dröja till minst nästa år innan det sipprar ned också till denna billigare version av Macbook Pro, som ju precis blivit uppdaterad.

Test MacBook Pro 2019 13 tum 1,4 gHz
Foto: Roman Loyola / IDG

En annan viktig sak att ha i åtanke är antalet portar. De två billigare Macbook Pro 13 tum-modellerna må ha fått Touch Bar, men dras fortfarande bara med två thunderbolt 3-portar. De två dyrare modellerna samt 15-tummaren har fyra stycken, två på varje sida.

Båda portarna kan användas för laddning, och när vi gör det återstår bara en port för tillbehör. Två portar (och ett hörlursuttag) är oändligt mycket bättre än bara en port som i den nu skrotade Macbook, men det kan ändå blir trångt om saligheten om du ofta kopplar in tillbehör. Jobbar du i en produktionsmiljö, eller ofta ansluter hårddiskar, sd-kortläsare, externa skärmar eller liknande, blir det snart krångligt.

En thunderbolt-docka, eller att uppgradera till den dyrare modellen med fyra portar (som också har snabbare grafik och processor) rekommenderas i sådana fall.


På insidan av nya Macbook Pro

På insidan av nya ingångsmodellen av Macbook Pro sitter äntligen åttonde generationens Intel Core-processorer. Här en Core i5 med 1,4 gHz klockhastighet. Gamlingen hade visserligen 2,3 gHz, men den hade också bara två kärnor. Nu sitter här fyra kärnor. Den lägre basklockhastigheten betyder heller inte sämre prestanda, då Turbo Boosten är densamma som tidigare.

Även grafiken som driver den nya True Tone-skärmen har uppdaterats. Här har Apple valt ett integrerat Intel Iris Plus Graphics 645, som ersättning för 640 som satt i föregående modell. Här finns en 128 mb cache, dubbelt så mycket som i 640-modellen. Det delas dock med arbetsminnet.

Modellen som testas här kommer med en 256 GB stor ssd, något som kostar hela 2 500 kronor att uppgradera från 128 GB i grundmodellen. Om du har råd är det dock 2 500 närmast nödvändiga kronor. Det går snabbare än någon kan tro att fylla 128 GB. Och lagringen kan inte uppgraderas i efterhand.

Test MacBook Pro 2019 13 tum 1,4 gHz
Foto: Roman Loyola / IDGMacbook Pro 13 tum (nederst) och Macbook Air 13 tum (överst) är i stort sett lika stora, med skillnaden att Macbook Air har en sluttande form som blir smalare längst fram.

En annan sak vi på MacWorld ska hålla ett vakande öga över är det som Ifixit upptäckte i sin isärplockning, nämligen att Apple minskat storleken på de värmekanaler som ska leda värme bort från datorn för att få plats med Touch Bar, T2-processorn samt ett aningen större batteri.

Kommer det leda till högre värmeutveckling och mer värmebesvär med de två extra kärnor som tillkommit? Vi har inte sett till det i detta test, men det är som sagt värt att hålla ögonen på över längre tid.

Läs mer! Nya Macbook Pro har större batteri och uppdaterat tangentbord

Batteritiden är trots ett något större batteri fortfarande angiven till tio timmar av trådlöst webbsurfande samt 30 dagars standby-tid.


Prestanda

I Macbook Pro sitter nu alltså en 15 watts Core i5-8257U-processor, en storleksklass över Y-processorn som sitter i Macbook Air. Processorn är en del av Coffee Lake-familjen, från Intels åttonde generation Core-processorer. 

Geekbench 4: Test av enkeltrådig prestanda

Test MacBook Pro 2019 13 tum 1,4 gHz
Resultat i poäng. Längre staplar är bättre. Klicka för större version.

Vad gäller enkeltrådad prestanda är Macbook Pro trots en lägre basklockfrekvens ungefär tio procent snabbare än sin föregångare. Resultaten är även något bättre än Macbook Air. En del av förklaringen kan vara den sex megabyte stora cache som processorn har, mer än de fyra megabyte som sitter i förra Macbook Pro samt dagens Macbook Air.

Den största skillnaden syns mot (nu utgångna) Macbook 12 tum, med sin Core m3-processor. Den var aldrig känd för att vara snabb, så det 30 procent bättre resultatet är knappast förvånande.

Geekbench 4: Test av flertrådig prestanda

Test MacBook Pro 2019 13 tum 1,4 gHz
Resultat i poäng. Längre staplar är bättre. Klicka för större version.

Men multicore-prestanda är var processorn verkligen glänser, tack vare sina två extra kärnor. I detta test är datorn nära dubbelt så snabb, det mesta tack vare den fyrkärniga processorn. Vi får också fördubblad prestanda jämfört med Macbook Air.

I de program som kan använda fler än två kärnor åt gången är prestandan alltså rejält förbättrad.


Ett mycket bättre köp

De som främst kommer lockas av denna nya Macbook Pro är människor i produktionsmiljöer som behöver något lite mer kraftfullt än en Macbook Air eller den förra tvåkärniga Macbook Pro. Framför allt de som använder program som kan nyttja fler än två kärnor samtidigt. Macbook Pro bjuder nu på dubbelt så många kärnor utan att bli dyrare än sin föregångare, vilket gör datorn betydligt mer attraktiv än tidigare.

Vad gäller enkeltrådig prestanda är steget upp dock mycket litet, blott tio procent mot föregående modell. Den användare som har en äldre modell i dag och är nöjd kan gott avvakta och se vad nästa generation Macbook Pro har att bjuda på.


Omdöme

Bra köpÄntligen finns en billigare Macbook Pro utan de jobbiga kompromisser den förra modellen tvingade oss till. Med fyra kärnor och en inte fullt lika blodig prislapp borde det här vara förstahandsvalet för den som letar efter något lite mer kraftfullt, men inte så mycket större eller tyngre än en Macbook Air.

Text: Roman Loyola. Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Produkt: Macbook Pro 13 tum 1,4 gHz Intel Core i5
Testad: Juli 2019.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Mojave 10.14.6.
Processor: Fyrkärning, åttonde generationen 1,4 GHz Intel Core i5, Turbo Boost upp till 3,9 GHz (testad modell, 1,7 gHz i7 som tillval).
Minne: 8 GB 2 133 MHz lpddr3 (16 GB i som tillval).
Lagring: 256 GB ssd-lagring (128 GB i grundmodell).
Grafik: Intel Iris Plus Graphics 645.
Skärm: 13,3 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 2560 x 1600 pixlar med 227 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 1,49 x 30,41 x 21,24 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 1,37 kilo.
Tillverkare/mer info: Apple.
Pris: Från 16 803 kronor hos Apple. 19 295 kronor (testad modell).
Pris: 15 790 kronor hos Netonnet.
 

plus

Mer prestanda för samma peng.
Skärm, ljud och byggkvalitet av högsta klass.
Touch Bar nu också i ingångsmodellen.

minus

Touch Bar gillas inte av alla.
Stumt tangentbord.
Dyr att uppgradera.

Betyg: 4 av 5