Testad produkt: Apple MacBook Pro 13" (2019)
Rek. pris: Från 16 803 kronor hos Apple. 19 303 kronor (testad modell).
Pris: Från 15 790 kronor hos Prisjakt.

När Apple släppte en uppdaterad instegsmodell av Macbook Pro under sommaren 2019 löste man i ett svep många av de frågor och överväganden en Macbook-spekulant tidigare behövde ta hänsyn till, och som gjorde köpet mycket krångligare än nödvändigt.

Läs även: Test av Macbook Pro 16 tum

Just den billigaste Macbook Pro-modellen har sackat efter under två års tid och inte fått de tekniker som sitter i den dyrare Macbook Pro 13 tum, trots att de alltså delar namn och till det yttre ser närmast identiska ut.

Den som nu väljer den billigaste Macbook Pro-modellen gör inte längre avkall på en mängd saker. Här finns nu den senaste generationen Intel-processorer (i detta fall Coffee Lake), ett uppdaterat och mer robust tangentbord, Touch ID, och T2-chippet som ger högre säkerhet. Som tidigare finns också en ljusstarkare skärm med fullt P3-färgsstöd, en av de detaljer som skiljer Macbook Pro från Macbook Air.

MacWorld har lagt vantarna på en Macbook Pro 13 tum, 1,4 gHz Core i5, Coffee Lake från 2019, här med 8 GB arbetsminne och 256 GB lagring. Rekommenderat pris för just denna modell är 19 303 kronor, men kan du leva med 128 GB lagring börjar priset på 16 803 kronor.


Långtidstest MacBook Pro 13 tum 1,4 gHz

Touch Bar – eller inte Touch Bar?

Pekremsan ovanför tangentbordet är fortfarande en vattendelare, tre år efter att den introducerades. Vissa gillar den, andra har svårt att hitta någon verklig användning för den. Att skärmen är så smal gör den onekligen begränsad, och varje program kan välja att placera sina mjukvaruknappar lite varstans på skärmen, vilket gör att vi aldrig riktigt vet vad vi kan förvänta oss. Men, smart använd av utvecklare kan den också synliggöra annars dolda kontroller eller funktioner som annars kräver kortkommandon.

Nu är Touch Bar standard även i denna billigare Macbook Pro-modell. Bra för den som gillar remsan, då insteget till ”Touch Bar-världen” blivit flera tusenlappar billigare.

För den som däremot föredrar fysiska knappar för Esc, volym, mediakontroller och så vidare, finns nu ingen Macbook Pro utan Touch Bar. Närmaste alternativet är en Macbook Air, men det är också en märkbart långsammare dator.


Långtidstest MacBook Pro 13 tum 1,4 gHz

Vettigare än Macbook Air

Visst är Macbook Air ännu lite billigare, men Macbook Pro är en betydligt snabbare dator. Vi får inte bara Macbook Pro-kvaliteter som en bättre skärm och en processorklass högre (U- istället för Y-klassen). Processorn har också fyra kärnor, mot två i Macbook Air, vilket kan innebära närmast fördubblad prestanda i de program som kan utnyttja fler kärnor.

Att gå direkt från en Macbook Air till en Macbook Pro, som gjordes inför detta test, ger en dator som är märkbart snabbare.

Dessutom mycket svalare. När den lilla 7-watt-processorn i Macbook Air ofta är någonstans runt 50 grader varm vid normalt användande, stannar den fyrkärniga 15-watt-processorn i Macbook Pro ofta runt 30-40 grader vid normalt användande. Processorn behöver helt enkelt inte jobba lika hårt för samma typ av uppgifter.

Macbook Air har på pappret bättre batteritid – tolv timmar mot tio i denna Macbook Pro – men under dessa två månader har det sällan funnits anledning att klaga på batteritiden.

Även under lite hårdare belastning med 90 procent ljusstyrka på skärmen har datorn mäktat med runt sju timmar på en full laddning, vilket är relativt nära Apples påstående om tio timmar vid 75 procent ljusstyrka.

Snålar du går det att få ut över tio timmar, men det går även att dra ur hela batteriet på 4-5 timmar om du verkligen försöker. Vanligtvis är dock batteritiden inte ett problem, som den i vissa fall kunde vara på första versionerna av Macbook Pro.

Långtidstest MacBook Pro 13 tum 1,4 gHz

Den sluttande formen på Macbook Air är bekvämare än Macbook Pro, inte minst för att nederdelen inte gnuggar lika mycket mot handleden. Viktskillnaden är däremot försumbar – Macbook Pro är bara 120 gram tyngre.

Om budgeten är tajt, samt låg vikt och bekvämare form är de viktigaste faktorerna, är Macbook Air inget dåligt val. Men för alla andra anledningar är Macbook Pro 1,4 gHz ett betydligt bättre val.


Långtidstest MacBook Pro 13 tum 1,4 gHz

Bästa Macbooken du kan köpa

Med lilla Macbook 12 tum ute ur leken finns bara tre olika typer av Macbook att välja bland – Macbook Air, Macbook Pro 13 tum samt Macbook Pro 15 tum.

Den dyrare 13-tummaren har fyra thunderbolt 3-portar, mer kraftfulla processorer och snäppet bättre högtalare, men för de allra flesta är det inte värt de ytterligare 4 200 kronor modellen kostar. 15-tummaren spelar i en annan liga både prestandamässigt och prismässigt.

Prisskillnaden mellan Macbook Air och billigaste Macbook Pro är 2 500 kronor, vilket såklart måste tas med i beräkningen. Tar du klivet får du betydligt mer prestanda för pengarna och ett totalt sett bättre prisvärde.


Omdöme

Bra köpPå många sätt ger denna Macbook Pro mer för pengarna än någon annan Macbook-modell just nu. Trots ett fortfarande högt pris står det klart efter två månaders användande att det här är Apples bästa Macbook just nu.

Specifikationer

Produkt: Macbook Pro 13 tum 1,4 gHz Intel Core i5
Testad: September 2019.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Mojave 10.14.6.
Processor: Fyrkärning, åttonde generationen 1,4 GHz Intel Core i5, Turbo Boost upp till 3,9 GHz (testad modell, 1,7 gHz i7 som tillval).
Minne: 8 GB 2 133 MHz lpddr3 (16 GB i som tillval).
Lagring: 256 GB ssd-lagring (128 GB i grundmodell).
Grafik: Intel Iris Plus Graphics 645.
Skärm: 13,3 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 2560 x 1600 pixlar med 227 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 1,49 x 30,41 x 21,24 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 1,37 kilo.
Tillverkare/mer info: Apple.
Rek. pris: Från 16 803 kronor hos Apple. 19 303 kronor (testad modell).
Pris: Från 15 790 kronor hos Prisjakt.

plus

Mest prestanda för pengarna – bästa Macbook-valet just nu.
Skärm, ljud och byggkvalitet av högsta klass.
Touch Bar nu också i ingångsmodellen.

minus

Bara 128 GB lagring i grundmodellen.
Dyra uppgraderingar.

Betyg: 4 av 5