Macbook Pro i sin 2018-modell har knappt hunnit svalna innan vi försöker vi luska i vad Apple har i kikaren för sin nästa generation proffs-laptop.

Face ID – och ny design?

Vi är lite förvånade över att vi inte fått se detta i en Mac ännu, men vi tror att Face ID kommer vara en av de största nyheterna i Macbook Pro nästa år. Face ID är perfekt för en dator. Så fort vi öppnar locket finns där en kamera som ser vårt ansikte och kan läsa av det för inloggning.

Face ID skulle dessutom nästan alltid vara i perfekt läge för att läsa av ansiktet till skillnad från en Iphone som kan användas lite hur som helst, även i liggande läge. För alla som tejpar för sin webbkamera gäller det dock att tejpa på exakt rätt ställen om Face ID ska fortsätta fungera.

Missa inte! Test Macbook Pro 2018: Så bra är Apples nya bärbara datorer

Face ID
Foto: Apple

Vi vet att Apple åtminstone testar Face ID på Mac då företaget på senare tid tagit patent på ett sätt att styra sin Mac med gester. Just geststyrning lär ligga några fler år fram i tiden (en teknik som för övrigt lär hamna även i Iphone), men förhoppningsvis hindrar det inte Apple från att lansera Face ID som åtminstone en inloggningsmetod i nästa Macbook Pro.

Läs mer! Mac kan få smartare Face ID och geststyrning i framtiden

I stora drag förväntar vi oss att Macbook Pro ser likadan ut nästa år. Det är bara två år sedan Apple introducerade nuvarande design för Macbook Pro, så det är helt enkelt inte dags för en ny generation riktigt ännu. Om vi däremot får Face ID i nästa Macbook Pro kanske vi också får en skärm med något tunnare skärmkanter, precis som Iphone X redan fått och som Ipad Pro lär få i september.


Intel
Foto: Intel

Ett stort steg framåt – om Intel levererar

En av de viktigaste komponenterna, och den andra stora nyheten vi väntar oss i nästa modell, är en ny generation processorer från Intel.

Vi verkar aldrig riktigt kunna lita på Intels tidsplaner, men enligt de senaste ryktena ska Intels nästa stora, förväntande genombrott ske någon gång under 2019. Då ska företaget slutligen ha sin hett efterlängtade Cannon Lake-serie redo för världens datortillverkare. Det är en nästa generations processorer från Intel, baserade på en mindre 10 nanometerprocess istället för dagens 14 nanometer.

Förhoppningen är att de kan bjuda på prestandaförbättringar samtidigt som de är både snålare på energi och utvecklar mindre värme, något som en tunn bärbar dator som Macbook Pro skulle gynnas av. När Intel gick från Broadwell till Haswell och från 22 nm till 14 ökade effektiviteten med 30 procent, så visst finns stora förhoppningar för detta nästa steg för Intel.

10 nm-serien är redan i dag försenad (minst) två år. Det finns anledning att tro att Apple egentligen designade denna tunnare generation Macbook Pro med Intels 10 nm-processorer i åtanke, som från början skulle släppas 2016 – samma år som Macbook Pro lanserades. Istället blev det Skylake (14 nm), sedan Kaby Lake, och nu Coffee Lake.

Lansering

Men (som vanligt finns det ett men…), det är möjligt att Apple tycker att ”någon gång under 2019” är alldeles för vagt och osäkert för en ny generation Macbook Pro. Det är inte heller självklart att Intel, som redan skjutit upp lanseringen flera gånger, kan hålla ens sin nuvarande tidsplan. Om ”någon gång 2019” i själva verket blir hösten 2019 lär Apple tycka att det är alldeles för sent.

Vi kan därmed få se ytterligare ett gäng 14 nm-processorer i Macbook Pro innan det stora steget till 10 nm. Närmare bestämt Intels nionde generation processorer, Coffee Lake-R, där R står för refresh. Det rör sig alltså om (ännu) en uppdatering av nuvarande processorer. Coffee Lake-R ryktas kunna bjuda på upp till åtta kärnor och kan visas som tidigast redan i oktober i år.

Analytiker har diskuterat möjligheten för Apple att gå över till AMD också för processorer, inte bara grafik. Troligast är dock att Apple fortsätter på Intel-spåret ett tag till. Förhoppningsvis blir det tal om 10 nm och Cannon Lake i Macbook Pro 2019, men det kan alltså vara att hoppas på för mycket.

Läs även: Test Macbook Pro 2018: Så bra är Apples nya bärbara datorer

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13788 kr.

Bästa pris just nu: 12789 kr