En gång i tiden var det en enkel sak att dela med sig av fotografier via Instagram. Det enda vi behövde göra var att välja ett filter och lägga till en bildtext. Men med tiden har appen blivit allt mer komplex. Först kom videoklipp, därefter meddelanden och sedan en tid tillbaka nya algoritmer som hindrar dig från att se fotografier från vänner du inte bryr dig så mycket om.

Den senaste nyheten heter Instagram Stories och syftet är att hitta tillbaka till grundtanken med tjänsten. Jakten på gilla-markeringar har gjort att många användare lägger ner sanslöst mycket tid för att få till den perfekta bilden. Med hjälp av Instagram Stories kan vi få en mer normal inblick i våra vänners liv, låt vara att hela konceptet är plankat rakt av från Snapchat Stories.

Bildspel som raderas efter 24 timmar

Enkelt uttryckt är Instagram Stories ett bildspel med fotografier och videoklipp som du lägger till under dagens lopp. Efter 24 timmar plockas bilderna bort automatiskt, så det gäller för följarna att titta på innehållet illa kvickt om de inte vill missa något.

För att skapa en händelse klickar du på plustecknet i det övre vänstra hörnet. Ta sedan en bild eller filma ett klipp. Sedan är det bara att uppdatera händelsen under dagens lopp. Om du vill kan du lägga till bilder och klipp från kamerarullen, Boomerang eller Hyperlapse, men observera att de inte får vara äldre än 24 timmar.

Färgglad ring
För att veta om någon vän har uppdaterat sin händelse är det bara att titta på deras profilbild. Finns det något nytt att se omges bilden av en färgglad ring.

Piffa upp bilden med färg, text eller emoji

Innan du delar med dig av bilden kan du piffa upp den med lite ritande, text eller en emoji. Vill du ha lite extra glans kan du välja neonfärgad text genom att klicka på markören och sedan trycka på det tredje alternativet till höger.

Laserkatt
Kanske har din katt hemliga superkrafter?

Gillar du resultatet kan du spara bilden genom att trycka på nerladdningsikonen i det nedre högra hörnet. Vill du dela med dig av bilden i ditt vanliga flöde trycker du på de tre punkterna i det nedre högra hörnet efter att du har delat den till din berättelse.

Bilderna från Instagram Stories dyker emellertid inte upp i det vanliga flödet automatiskt, vilket innebär att du slipper se mängder av bilder som du inte är intresserad av.

Inställningar
I inställningarna kan du välja att dölja händelsen från vissa av dina följare, kanske vill du inte att chefen eller kollegorna ska se bilderna från solsemestern?

Till skillnad från det vanliga flödet är det inte möjligt för följarna att gilla eller kommentera dina händelser. Vill de höra av sig med åsikter får de alltså skicka ett meddelande eller chatta med dig direkt. För oss som tröttnat på gilla-hetsen kan det faktiskt kännas aningen befriande.