Även om det numera är vanligt med trådlöst nätverk på flygplan är det långt ifrån en njutbar upplevelse. Vill du vara säker på att kunna kika på dina filmer gäller det att ladda ner materialet till Macen i förväg. Det kan vara lite problematiskt om det du vill se ligger på Youtube.

Lyckligtvis finns det en uppsjö av olika lösningar för att plocka hem material från Googles videoklippslager. Flera, exempelvis Ultimate Youtube Downloader och Clipgrab, är helt gratis. Men Eltima tycker deras Airy är bra nog att vara värt en slant.

Youtube och en knapp för Airy
Med en snabbknapp kan du kopiera över länken till Airy. Men du får starta nerladdningen manuellt.

För att ladda ner en film får du först leta upp ditt önskade klipp i din vanliga webbläsare. Det finns ingen inbyggd i Airy. När du gjort det får du kopiera länken från adressfältet och klistra in i en speciell ruta. Sedan väljer du önskad kvalitet, klickar på Download och väntar. Eller så lägger du in en film till i kön. Det är hela processen.

Nedladdningen går ungefär dubbelt så snabbt som att titta på materialet. I alla fall om du väljer att ladda ner materialet i 1080p. Det går med andra ord hyggligt kvickt att få hem även längre videoklipp. Att ladda hem flera parallellt är heller inga problem och du har en kö att jobba med.

Avbryt och fortsätt

Om du måste avbryta nerladdningen kan du pausa jobben. När du senare ansluter till ett nätverk går det att fortsätta där du var. Det är en riktigt bra funktion när du håller på att ladda hem ett timmeslångt avsnitt och det är dags att slå igen datorn för att springa till gaten.

Åldersbegränsade klipp går också att tanka hem. Men för att det ska fungera måste du mata in dina kontouppgifter. Det här har ingenting med Airy att göra utan är kopplat till Youtubes regler. Det är alltså där du behöver skapa en profil.

Ladda ner musik

I övrigt finns ett par intressanta funktioner. En sådan är möjligheten att bara spara ner ljudet i mp3-format. Hittar du ett klipp med någon som mixat ihop en riktigt bra låt som inte finns på Spotify eller Itunes Store kan Airy hjälpa dig ladda ner musiken.

Det finns dessutom en sammankoppling med webbläsare. Du kan lägga in en knapp för att automatisera kopierandet av länken. En välbehövlig funktion som tyvärr fungerar ganska konstigt. Nedladdningen startar inte automatiskt utan du behöver aktivera Airy och trycka på en knapp. Det förtar lite av fördelen med en snabbfunktion.

En ruta för länk, en knapp och lista på nedladdade filer.
Gränssnittet är riktigt enkelt och Airy hade sannolikt gjort sig bättre som ett webbläsartillägg.

Långt ifrån perfekt

På minussidan finns det en del att anmärka på. Det mest uppenbara är att det bara finns stöd för Youtube. Även om det är där mest materialet finns vore det trevligt att kunna klistra in länkar från till exempel Vimeo och Facebook.

Dessutom saknas en så uppenbar sak som koppling till en uppspelare. Klickar du på en fil öppnas bara mappen i Findern. Det är ett onödigt steg. Eltima borde låta dig välja ett uppspelningsprogram som Vlc eller Quicktime och starta filerna direkt om du vill.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning