En populär trend just nu är att piffa upp alldagliga bilder så att de ser ut som målningar av konstnärer som van Gogh, Picasso, Mondrian eller Lichtenstein. Vill du göra samma sak med dina fotografier är den enklaste lösningen att ladda ner gratis-appen Prisma till din Iphone, Ipad eller Ipod Touch.

Vågor
Konstverk på nolltid.

Neurala nätverk är hemligheten

Hemligheten bakom Prismas popularitet är molnbaserade neurala nätverk och avancerade algoritmer som blixtsnabbt analyserar ditt fotografi och förvandlar det till en målning i en viss stil. Användningen av neurala nätverk för att skapa konstverk är visserligen inget nytt koncept, men Prisma har lyckats få till ett betydligt bättre resultat än sina konkurrenter.

Prisma
Välj bild i kamerarullen, beskär den och vrid den tills du är nöjd. Sedan är det bara att välja en stil och vänta på slutresultatet.

Det finns ett stort antal olika stilar att välja mellan och du gör klokt i att testa dig fram för att få till önskat resultat. Det är långtifrån säkert att stilen som är klockren för ditt självporträtt passar lika bra för bilden på din katt eller vågorna som slår mot stranden.

Stilar
Stilarna från vänster till höger heter Illegal Beauty, Mononoke, Mosaic och Heisenberg.

Genom att svepa med fingret över bilden kan du ändra graden av intensitet, med andra ord kan du själv avgöra hur mycket det ska se ut som ett fotografi eller konstvek.

Delning
Vill du jämföra originalbilden med den nya versionen kan du dela bilden på längden, tvären eller på snedden.

Vattenstämpeln går att ta bort

Som standard förses bilderna med en Prisma-stämpel, men lyckligtvis kan du stänga av denna funktion i inställningarna. Det enda du behöver göra är att trycka på kugghjulet och avaktivera Enable Watermarks. På samma ställe kan du även ställa in om originalbilden ska sparas eller ej, samt om du vill spara konstverken automatiskt.

Prisma
Etiketten i hörnet kan plockas bort i inställningarna.

Tyvärr sparas bilderna för närvarande endast i upplösningen 1080x1080, men Prisma har lovat att detta ska åtgärdas i en kommande uppdatering. Ett annat minus är att du endast kan skapa kvadratiska bilder, vilket är bra för Instagram-bruk men kanske inte optimalt i andra sammanhang.

Eftersom bilderna bearbetas i molnet behöver du en stabil uppkoppling mot nätet. Dessutom får du vara beredd på att det emellanåt tar betydligt längre tid än väntat att skapa bilden, vilket kan vara frustrerande. Orsaken är att Prismas servrar titt som tätt blir överlastade, så då är rekommendationen att göra om processen lite senare.

Serverstrul
Var beredd på serverstrul lite då och då.

Vill du slå vakt om din integritet bör du tänka på att bilderna laddas upp till Prismas servrar, så det är kanske inte så supersmart att experimentera med nakenbilder och liknande.


MacWorlds "köpråd"

Trots ovannämnda brister är det svårt att inte gilla Prisma och appen är värd att kolla in för alla som är det minsta konstintresserade, särskild som prislappen ligger på facila 0 kronor.

På önskelistan inför kommande uppdateringar står högre upplösning, fler format och mer information om de olika stilarna.

Fakta: Prisma

Funktion: Förvandlar fotografier till konstverk
Utvecklare: Prisma Labs
Version: 2.3
Pris: 0 kronor på App Store och på Google Play
Mer information: http://prisma-ai.com

plus

Skapar tjusiga bilder, enkelt och kostnadsfritt

minus

Låg upplösning och endast fyrkantiga bilder

Översättning: Mikael Markander

Betyg: 4 av 5