Ur askan av klassikern Viola stiger det nya Mac- och IOS-programmet Capto fram. Det kan inte bara göra skärmdumpar, spela in det som sker på skärmen, redigera videon och hantera annoteringar. Det klarar dessutom av videoredigering i upp till 4K-upplösning.

Viola-användare lär känna sig som hemma – förutom den mörkare framtoningen och en del ändringar i gränssnittet skulle Capto kunna misstas för Viola 4 vid ett första ögonkast. Du organiserar ett bibliotek med bilder och filmer i vänsterpanelen med knappar för huvudfunktionerna längst upp.

Det finns dock mer än 50 nya funktioner, inklusive en förhandsgranskning och en fullskärmsspelare. Fast det är ändringar under ytan som gamla användare kommer att uppskatta mest. Capto är till exempel snabbare än Viola, en ändring du kommer att känna varje gång du använder programmet.

Bättre redigering

Två av de bästa tillskotten är icke-förstörande redigering och möjligheten att lägga in flera annoteringar. Mjukvaran hittar också andra bildfångarprogram som är installerade på datorn och lägger till dem i en lista med snabblänkar så att du enkelt kan dela media. Du kan också lägga till destinationer manuellt och Capto kan ställas in för att dela till molnet och ftp-tjänster.

Rymdskepp som flyger iväg
Uppdateringen från gamla Viola är rejäl och väl värd pengarna.

När det kommer till själva inspelningen kan allting göras från menyraden oavsett om du ska fånga hela skärmen, en liten yta, ett specifikt fönster eller flytande paneler som kan vara svåra eller omöjliga att ta bilder på i andra program. Det finns även snabbkommandon tillgängliga och de går att justera i inställningarna.

Capto spelar in full-hd av hela skärmytan i 60 bilder per sekund för ett jämnare resultat, men resultatet sparas i 30 bilder per sekund eller mindre. För alla med Retinaskärmar finns ett alternativ att skala ner videon för att hålla filstorleken under kontroll.

Med Capto kan du börja med en tom yta istället för en existerande bild. Det här gör du genom att välja Fil -> Ny and knappa in önskad bredd och höjd, men det finns också en snabbfunktion i menyraden. Där kan du bara välja en bakgrundsfärg och sedan lägga till bilder, text eller annoteringar efter behov.

Konstigt filformat

Trots alla uppdateringar fortsätter Capto med det udda paketformatet från tidigare versioner, vilket inte är byggt med molnlagring eller fleranvändarsystem i åtanke. Som standard sparas allt du fångar med Capto (inklusive video) till ditt bildbibliotek. Det är oftast enklare att låta filer ligga där de är och länka till dem men om internt lagringsutrymme är ett problem går det att ställa in så filerna lagras på ett annat ställe.

Videoredigering är ett område där Capto är långt mycket bättre än såväl Viola som dyrare applikationer likt Snagit. Istället för att bara kunna klippa bort ändarna på en inspelning kan du nu klippa ut stycken, beskära dem eller sätta ihop olika klipp till ett.

Mängder av små redigeringsbilder.
Möjligheten att kunna redigera filmer i samma applikation gör arbetsflödet smidigare.

En smidig finess är möjligheten att lägga in olika former, pilar, pratbubblor, text och liknande direkt på en videofilm. Användare kan anpassa var annoteringarna visas i tidslinjen med flera element i överlappande lager.

Det finns också en handfull ljudverktyg för att snabbt lägga till effekter till början eller slutet av en film, justera ljudnivåer eller helt stänga av ljudet för vissa sektioner. En sak du inte kan göra är att ersätta ljudet, vilket är en klar miss. Capto kan inte importera externa ljudfiler och saknar i praktiken användbara funktioner för ljud.

Avslutningsvis kan du redigera dina filmer mobilt också. Med din IOS-enhet inkopplad kan mjukvaran fånga, redigera och annotera det som händer på din telefon eller surfpatta också.

Global Delight erbjuder en 15 dagar lång testperiod via sin webplats och existerande användare av Viola eller företagets flaggskeppsprodukt Boom 2 kan uppgradera för halva priset.

Adjö Viola, hej Capto – och med det mer redigeringsmöjligheter and annoteringsverktyg till ett pris som konkurrenterna inte klarar av att matcha.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning