Numera har de flesta någon form av lagringsyta i molnet. Att säkra sina viktigaste filer på en server långt bort kostar idag småslantar och bredband finns nära nog överallt. Många använder dessutom flera tjänster. Dels för att de har olika för- och nackdelar och dels för att alla har någon form av gratismängd som går att snylta på.

Men att ladda ner och köra klientapplikationer för varje enskild tjänst känns onödigt och är resurskrävande. Det är här Cloudmounter kommer in. Tanken är att du ska ansluta alla dina webblagringstjänster i appen. Synkroniseringen sköts genom den och du behöver inga specialprogram från respektive leverantör.

Som namnet antyder skapar Cloudmounter monterade enheter – en per anslutning – istället för mappar, vilket är vanligt i standardprogrammen. Det känns en aning krångligare, men det gör i praktiken ingen större skillnad.

Inloggningsruta i programmet.
Att lägga till en ny tjänst är väldigt enkelt och alla inloggningsuppgifter sparas.

Själva funktionen är i princip densamma. Du kan med andra ord lägga till, radera och justera filer som vanligt. Allting synkroniseras i bakgrunden. Det som skiljer är vissa specialfunktioner som erbjuds i några av de riktiga klienterna, exempelvis bandbreddsbegränsning.

Inte stöd för allt

Vad gäller molnlagring finns tyvärr bara stöd för de tre största: Dropbox, Google Drive och Onedrive. Box, Idrive, Mega och alla dussintals andra saknas. Det blir lätt lite tunt och fler tjänster vore bra. Eltima har utlovat att det kommer men när det sker återstår att se. Om det är ett problem eller inte beror på vad du använder i dag.

Lyckligtvis har de ett annat ess i rockärmen. Du kan nämligen koppla på (s)ftp, webdav och Amazon S3. Och de får precis samma basfunktion som de riktiga webbtjänsterna. Det är inte alls dumt om du jobbar med webbutveckling eller bara vill sköta din egen molnlagring. Du kan också ha multipla konton mot samma molnleverantör, vilket är trevligt.

Enkelt att lägga till

Att lägga till en tjänst är enkelt. I princip behöver du bara trycka på ett plustecken och knappa in dina inloggningsuppgifter. Väl igång håller sig programmet ur vägen. Vill du slå av eller på en tjänst eller se status kan du komma åt den via en ikon i topplisten.

Filöverföring verkar inte vara långsammare än originaltjänsterna och lösenorden lagras i nyckelringen. Dessutom fungerar själva synkroniseringen klockrent. Inte konstigt kanske då Cloudmounter använder officiella api:er under ytan. Men många av specialfunktionerna för respektive molnlagringsprodukt försvinner ändå, som nämnt.

Trist nog finns ingen motsvarande app. Det skulle vara oerhört trevligt att ha samma funktion i telefonen. Gärna då med synkroniserade inställningar. Att ha filer spridda över flera appar är ett större problem på mobila enheter.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning