Airplay har gjort det busenkelt att spela upp musik eller video från Mac och IOS på Apple TV. Det är också smidigt på ljudanläggningen med en Airplay-receiver eller Airport Express. Vad som inte är lika enkelt är att strömma ljud åt andra hållet, till exempel från din Iphone till Macen.

Det går dock att ordna, genom att installera ett program som förvandlar Macen till Airplay-mottagare och lurar andra enheter att datorn är en Apple TV.

Airfoil Satellite

De två mest populära programmen är Airserver och Reflector. Båda gör att du kan använda Airplay-spegling och strömma både ljud och bild, precis som om Macen var en Apple TV. Ett annat alternativ om du bara är ute efter ljud är Rogue Amoebas Airfoil, som har ett tillägg kallat Airfoil Satellite.

Shairport Sync

Ett alternativ för ljud som är helt gratis är öppna källkodprojektet Shairport Sync. Det är ett serverprogram du kör i Terminal, inte ett program du laddar ner i en .dmg-fil, och kan även användas på till exempel en Raspberry Pi för att göra ett billigare alternativ till en Airport Express. Du kan antingen kompilera det själv (krångligt!) eller installera Homebrew och sedan köra följande kommando för att installera det: brew install shairport-sync. När det är installerat kör du igång det med kommandot shairport-sync (lägg till ett & efter ett mellanslag för att köra i bakgrunden).